Bošnjaci gube gradonačelnika Mostara? DF na izlaznim vratima “Koalicije za Mostar”, stav Komšića o Baraliji ostaje nepromijenjen!

Prema informacijama do kojih je došla Slobodna Bosna, Demokratska fronta će preispitati ostanak u “Koaliciji za Mostar”.

Predstavnici Demokratske fronte u okviru “Koalicije za Mostar” odbili su prisustvovati današnjem radnom savjetodavnom sastanku “Koalicije” nakon podržavanja nekih političkih opcija “Koalicije za Mostar” uvreda na račun člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića putem biltena njihove stranke, koje su potekle iz usta predstavnice Naše stranke Boške Ćavare.

Prema informacijama dostupnim na portalu Slobodne Bosne, postoji određena mogućnost da Demokratska fronta u gradskom vijeću provodi politiku neovisnu o dva bloka.

Također portal saznaje da stav člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u pogledu kandidature Irme Baralije za gradonačelnicu Mostara, unatoč uvredama Naše stranke u Komšiću, ostaje nepromijenjen.

Oluju reakcija na društvenim mrežama posljednjih dana potaknula je izjava stranačke savjetnice Naše stranke Boške Ćavar na račun novoizabranog gradskog vijeća Mostara, koja je u intervjuu za portal pod nadzorom HDZ-a, razgovarajući znatna neprijateljstva prema članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću, između ostalog, rekla je da ju je duboko ganula činjenica da ga je neko nazvao „Komšićevkom“ i da je Komšić nanio veliku štetu Hrvatima.

Takva izjava Boške Ćavar izazvala je brojne prosvjede, ali ne i osude Naše stranke.

Da stvar bude zanimljivija, Komšić je u priopćenjima za javnost nakon izbora u Mostaru rekao da mu ne bi bilo neugodno kad bi Irma Baralija iz Naše Stranke bila gradonačelnica Mostara, te da je moguće postići dogovor između “Koalicija za Mostar” i Bh. bloka.

Za sada Irma Baralija nije komentirala Komšićevu podršku u javnosti. No, najnovije pojavljivanje stranačke kolegice Boške Ćavar zasigurno pokazuje koliko Baralija podržava ili cijeni Komšićevu podršku.

Naime, iz niza komentara na društvenim mrežama povodom izjave Boške Ćavar na Twitteru, ističe se podrška Irme Baralije.

Tako je Komšić podržao Baraliju kao kandidata za gradonačelnika Mostara, a Baralija je pak svojom šutnjom zapravo podržala vrijeđanje Komšića.

Takva situacija možda najbolje opisuje situaciju na lijevoj građanskoj sceni. Uzalud Komšić pokušava poduzimati razumne korake, mržnja prema njemu na jednom dijelu ovog političkog spektra zaista je jednaka, ako ne i veća, od mržnje koju prema njemu pokazuju gorljive pristaše Dragana Čovića.