Branislav Borenović: I političko Sarajevo i međunarodna zajednica se plaše Milorada Dodika

“Politička trgovina, mešetarenja i poigravanja na političkoj sceni Bosne i Hercegovine, ušla su u završnu fazu”, tvrdi u intervjuu Jedan za BHRT predsjednik Partije demokratskog progresa i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Branislav Borenović.

On navodi kao veliki problem to što su SDP i njegovi partneri “isporučili” SNSD-u četvrtog delegata u Domu naroda PSBiH “čime su mu dali apsolutnu vlast”.

“Milorad Dodik je apsolutni vladar Bosne i Hercegovine, nemojte imati dilemu. Koliko god je surovo ovo što ja govorim, ali bez njega se ništa ne može desiti. Gospodo draga, čekat ćemo četiri godine, jer on je taj koji sada može da mijenja i ‘trojku’ u Domu naroda i da kaže: ‘više vi ne odgovarate previše sam vam dao, znate ne sviđate mi se, uzet ću nekog drugog'”, smatra šef PDP-a.

Za Borenovića je nepojmljivo da su stranke iz Federacije, koje su ušle u vlast sa SNSD-om i HDZ-om, izabrale Dodika za partnera. Predsjednik PDP-a vjeruje da je u kreiranju vlasti saučestvovao i jedan dio međunarodne zajednice.

“Pa ja mislim da se političko Sarajevo i jedan dobar dio međunarodne zajednice plaše Milorada Dodika. Imaju strah od njega. Ne znam zbog čega. Strah od njegove reakcije, njegovih blefova, tih njegovih igara, njegovih bombastičnih stavova, referenduma, prenosa nadležnosti vojske, UIO Republike Srpske, Agencije za lijekove, pa ako ne bude promijen zakon o učešću stranih sudija, haos ćemo napraviti. Svašta je tu bilo. Ja mislim, sad ne mogu da se sjetim, ali bilo je jedno 20 ili 30 žestokih stvari koje zapale vatru na mjesec, dva. U suštini, ništa od toga ne bude (…) Ne mogu prihvatiti priču iz političkog Sarajeva: ‘Znate isti ste vi i Dodik’. Jel? Isti smo? A gospodo draga ko je govorio da arlauču hodže? Ko je govorio da smrdi Sarajevo? Ko je govorio da je ovo Teheran? Ko daje ordenje (Vladimiru Putinu op-a.)? Dodik, ili Borenović, ili Šarović?”, upitao je dalje Borenović.

Komentirajući činjenicu kako je SNSD, koji se prije oktobarskih izbora prošle godine protivio smanjenju akciza na gorivo, ipak, osvojio najviše glasova u RS-u, Borenović je rekao:

“Meni je bilo čudno da je SNSD ostao jedini, u periodu prije izbora, kada je počela energetska kriza, kada je počeo sukob u Ukrajini, da su ostali nevjerovanto dosljedni da zaustave ukidanje akciza.(…) Jasno je bilo da je jedina stranka koja je bila protiv da pojeftini gorivo za pola marke, na šest mjeseci, bio SNSD, da je jedina stranka koja je bila protiv smanjenja stope PDV-a sa 17 posto na pet posto za osnovne životne namirnice bio SNSD”, kaže Borenović.

Lider PDP-a navodi da građani kupovinom hljeba, mlijeka, plaćanjem komunalija, uplaćuju u budžet PDV koji je prošle godine bio veći za milijardu i 500 miliona u odnosu na 2021. godinu.

“Svako od vas, sve i jedan čovjek, ako je tri miliona ljudi koji žive u BiH, svaki je uplatio 500 maraka više PDV-a, nego prethodne godine. Hoću da se vrati kroz akcize bar nešto”, smatra Borenović, piše Radiosarajevo.ba.