BRANISLAV BORENOVIĆ KRATKO I JASNO: “Javnost u BiH mora znati istinu o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu…”

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović komentirao je ozbiljne navode da je Milorad Dodik dao Sergeju Lavrovu ikonu koja je ukrajinska kulturna baština i rekao da vjeruje da je to veliki test za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i sve relevantne institucije.

“Ovo je veliki test za Vijeće ministara koji treba istražiti. To su ozbiljni navodi službenih institucija. Za javnost u Bosni i Hercegovini najvažnije je znati istinu o tome o čemu se točno radi.

“Vijeće ministara i relevantne institucije, koje su pod kontrolom vladajuće koalicije SNSD, SDA i HDZ, su u pokretu i sve to mogu odrediti”, rekao je.

“To, naravno, znači da treba poduzeti mjere i radnje za sve što nije u skladu sa zakonom”, dodao je.

Gotovo 24 sata nakon izbijanja afere, niko iz SNSD-a nije reagirao.

“Mislim da bi premijer Bosne i Hercegovine, kao prvi čovjek izvršne vlasti, trebao iznijeti svoj stav i viziju i zahtijevati da se ta pitanja u potpunosti istraže”, rekao je Borenović.

Podsjetimo, veleposlanstvo Ukrajine u Bosni i Hercegovini jučer je zatražilo podatke o podrijetlu ikone koja je navodno nastala prije otprilike 300 godina i pronađena je u Lugansku, te zatražilo detaljne podatke o podrijetlu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine.