Brisel će vjerovatno uslovno preporučiti kandidatski status za BiH!

Europska komisija (EK) će najvjerojatnije predložiti uvjetno davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini, potvrdilo je Radiju Sloboda Europa više izvora iz Bruxellesa.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Oliver Varhelyi objavit će paket proširenja zajedno s pojedinačnim godišnjim izvješćima za svaku zemlju u srijedu, 12. oktobra.

Izvora iz EU potvrdilo je da će EK preporučiti davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini, ali uz određene uvjete.

Izvori su rekli da će broj uvjeta koji će biti vezani uz preporuku biti “značajan”, pojašnjavajući da će se uvjeti uglavnom odnositi na 14 prioriteta koje je Europska komisija postavila 2019. godine, u njihovom mišljenju o spremnosti BiH da postane zemlja kandidat .

Te je godine Europska komisija utvrdila samo prioritete koje BiH treba poduzeti kako bi započela proces pregovora o pristupanju, a nije dala jasnu preporuku o statusu kandidata.

Konkretno, Bosna i Hercegovina je ove godine imala relativno negativno izvješće Europske komisije. Prema dokumentu u koji RSE ima uvid, Europska komisija je zaključila da u ključnim područjima Bosna i Hercegovina nije napredovala.

Loša ocjena u godišnjem izvješću razlog je što su, kao što je poznato, pojedini povjerenici protiv predlaganja kandidature za Bosnu i Hercegovinu.

Paket proširenja će u srijedu, 12. oktobra, odobriti kolegijum EK, što znači svi europski povjerenici, uključujući predsjednika i potpredsjednike ove institucije.

Izvori RSE-a potvrdili su da je pronađena kompromisna formulacija koja bi zadovoljila sve povjerenike koji bi, očekivano, pristali na uvjetnu preporuku.

Konkretno, u slučaju Bosne i Hercegovine donedavno se nije raspravljalo o uvođenju statusa kandidata.

Preporuka EK da se Ukrajini dodijeli status kandidata “uz razumijevanje” da će ta zemlja tada ispuniti potrebne uvjete, a potom i dati taj status Ukrajini, postavila je pitanje da je BiH zemlja sa statusom kandidata u vezi s prethodnom provedbom.

Na summitu 23. juna ove godine države članice pozvale su Europsku komisiju da pripremi novo izvješće o procesu reformi u Bosni i Hercegovini, nakon čega bi EU bila spremna razmotriti mogućnost dodjele statusa kandidata.

“EU je spremna da BiH dodijeli status zemlje kandidata i u tom cilju poziva (Evropsku) Komisiju da bez odlaganja izvesti Savjet EU o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njenom mišljenju sa posebnom pažnjom na one koji predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Evropski savjet vratio da odlučuje o ovom pitanju”, stoji u usvojenim zaključcima šefova država i vlada EU na junskom samitu.

Nakon preporuke EK, status kandidata za jednu zemlju razmatraju i odobravaju države članice EU, na nivou šefova država i vlada.