Britanija postaje aktivnija: Na Zapadni Balkan šalju specijalnog izaslanika

Stuart Peach, koji je prethodno obnašao visoke vojne dužnosti, izabran je za britanskog izaslanika za Zapadni Balkan.

Ovo je odluka britanskog premijera Borisa Johnsona, a kao razlog za to je navedena predanost ove zemlje stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana.

Prema britanskoj vladi, Peach će postati izaslanik nakon što je ranije ove godine odstupio sa pozicije predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a. Bio je predsjednik 2018., a prije toga bio je načelnik britanskog stožera obrane.

Naglašeno je da će surađivati ​​s čelnicima Zapadnog Balkana, drugim akterima u ovom dijelu svijeta te i s britanskim saveznicima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti. Također je najavljeno da će podržati rad visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Njegovo djelovanje će također podrazumijevati osnaživanje demokratskih institucija i otvorenog društva, i to pomažući u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala te drugih sigurnosnih problema. Podsticat će rješavanje pitanja ratnih zločina i nestalih osoba. Velika Britanija će se nastaviti baviti jednakošću spolova i implementacijom Inicijative za prevenciju seksualnog nasilja. Stuart će u Bosni i Hercegovini nastaviti podržavati visokog predstavnika koji ima punu podršku Velike Britanije. Zajedno s partnerima će podržavati dijalog Srbije i Kosova potpomognut od Evropske unije”, naglašeno je.

U britanskoj vladi su napomenuli da se Bosna i Hercegovina, kako su istakli, suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom od završeta rata te da postoje realni izgledi za produbljivanje podjela i konflikt.

Podsjetili su da su među zemljama koje pokušavaju uspostaviti stabilnost u Bosni i Hercegovini u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.