Britanska ministrica Morton: Negiranje genocida ugrožava mir

Posjet britanske državne ministrice Wendy Morton Memorijalnom centru Potočari i izjave koje je tom prilikom dala svojevrstan su ekspresni diplomatski odgovor Velike Britanije na opetovano negiranje genocida u Srebrenici kojim je danas još jednom sve žrtve duboko uvrijedio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Danas sam ovdje da odam počast žrtvama, preživjelim, majkama i porodicama koje se već dugo bore za pravdu. Neosporno je da se u Srebrenici dogodio genocid – poručila je danas u Potočarima Morton, inače ministrica za Evropu pri Ministarstvu za vanjske poslove, razvoj i komonvelt Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski ambasador u BiH Matt Field bio je danas s njom u obilasku Memorijalnog centra Potočari, odajući počast žrtvama genocida u Srebrenici i susretu s majkama Srebrenice.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, poručila je ovom prilikom Morton, nastavlja podržavati međunarodnu pravdu i okončanje nekažnjavanja za ove užasne zločine.

– Negiranje genocida produbljuje patnju žrtava i ugrožava mir. Ono se mora spriječiti – jasna je poruka ministrice Morton, što je svojevrstan (in)direktan odgovor na sramne tvrdnje Milorada Dodika, koje je iznio nekoliko sati ranije, da “Izvještaj komisije za Srebrenicu ukazuje da ispred Srebrenice ne može da stoji riječ genocid, jer se on nije dogodio”.

Britanska ministrica naglasila je kako svi moramo prihvatiti prošlost i učiti iz nje, te shvatiti posljedice predrasuda i mržnje. Bitno je, potcrtava, da odbacimo govor mržnje, osudimo veličanje počinioca genocida i ratnih zločina i poštujemo presude međunarodnih i domaćih sudova.

– Zato je Ujedinjeno Kraljevstvo toliko uključeno u Berlinski proces i sarađuje s liderima iz cijelog regiona na ispunjavanju obećanja iz tri Zajedničke deklaracije o ratnim zločinima, nestalim osobama i dobrosusjedskim odnosima. I zato i dalje imamo ključnu ulogu u okončanju nekažnjavanja za ove užasne zločine, kao što smo pokazali prihvatajući da osiguramo zatvorsku ćeliju u kojoj će Radovan Karadžić služiti svoju kaznu doživotnog zatvora za genocid – poručila je Morton.

Navela je i da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje pouzdan prijatelj Bosne i Hercegovine i cijelog regiona, te da će nastaviti poticati istinsko pomirenje širom regiona, zasnovano na prihvatanju istine. Samo tako će, dodala je, doći do dugotrajne stabilnosti i svjetlije budućnosti za generacije koje dolaze.