Zastupnički dom britanskog parlamenta održat će u četvrtak, 2. decembra još jednu raspravu o stanju u Bosni i Hercegovini.

Prema informacijama kojima raspolaže N1, u raspravi bi moglo sudjelovati nekoliko desetina zastupnika, a njeno održavanje je podržalo više od pedest njih. Prethodna debata koja je održana početkom ovog mjeseca jasno je pokazala da zastupnici razumiju ono što se trenutno dešava u našoj zemlji. Paralelno s parlamentarnom raspravom u Lodonu, britanska šefica diplomatije će predvoditi grupu zemalja koje su tražile da se o temi Bosne I Hercegovine raspravlja na ministarskom samitu NATO-a koji se održava u Rigi 30. 11. i 1. 12.

“Ovo je opasna stvar za zemlju u kojoj se dogodilo etničko čišćenje i genocid tokom devedesetih godina. Moramo prepoznati zlo. Sada je vrijeme da djelujemo, a ne da čekamo. Ako budemo čekali, opet ćemo gledati smrt”, izjavio je tada Anthony Mangall, predstavnik Konzervativne stranke.

Njegova kolegica iz Konzervativne partije Alicia Kearns za N1 je kazala kako nema nikakve sumnje da će UK ostati fokusirana na dešavanja u Bosni i Hercegovini. Upravo na njen poziv će u vrijeme održavanja nove debate u Parlamentu boraviti i visoki predstavnik Christian Schmidt koji će imati sastanke sa parlamentarcima ali i Vlade Velike Britanije. Kearns kaže da je bila vrlo jasna u razgovorima s premijerom Borisom Johnsonom i ministricom vanjskih poslova Liz Truss o važnosti BiH za UK.

“Bila sam vrlo jasna sa ministricom vanjskih poslova i sa premijerom. Tako da sam sada dva puta pomenula Bosnu kod premijera. Razlog zašto sam to pokrenula s njim je da sam rekla sada je vrijeme za diplomatiju. Ovo je vrijeme da se zapadne nacije, NATO, G7 okupe i pokažu da je njihova odlučnost za svu stabilnost i mir u Bosni jaka, jer znamo da Dodik odgovara na pritiske. Znamo da Rusija ne želi da vidi Veliku Britaniju i druge ljude da dokažu da su tu i da su dalje čvrsto fokusirane na Balkan i održavanje mira tamo. I zaista, zato je toliko važno, zašto sam se toliko zalagala da to bude na ministarskoj agendi NATO-a, jer je to način da se pokaže odlučnost Zapada, zapadno jedinstvo po ovom pitanju”, kazala je Kearns.

U razgovoru nakon sastanka s crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapizom u sjedištu NATO-a, glavni sekretar Jens Stoltenberg jasno je dao do znanja koga vidi kao ključni problem u Bosni i Hercegovini.

“Zabrinuti smo zapaljivom retorikom g. (Milorada) Dodika. Njegove akcije potkopavaju dostignuća koja smo postigli tamo, a koje se tiču formiranja multietničkih oružanih snaga u Bosni i Hercegovini. Jedinstvene strukture Bosne i Hercegovine važne su za stabilnost zemlje. Posebno Oružane snage, jedna od najjačih multietničkih institucija u zemlji”, poručio je tada Stoltenberg.

Ministrima vanjskih poslova NATO-a na samitu u Rigi će se pridružiti i evropski šef diplomatije, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku, Josep Borrell koji će im sigurno moći prenijeti informacije o tome kako EU gleda na dešavanja u Bosni i Hercegovini i regionu.