Britanski parlamentarac: Sjedio sam ovdje od ‘92 do ‘97 i osjećam se krivim! Srbi su granatirali redove za hljeb u Sarajevu

Bernard Jenkin, zastupnik u britanskom parlamentu, na današnjoj se sjednici prisjetio događaja od prije tri desetljeća, kada je na području bivše Jugoslavije trajao rat.

On je u svom današnjem obraćanju spomenuo kako misli da je samo nekoliko zastupnika, koji danas sjede u britanskom parlamentu, bilo prisutno u dijelu mandata između 1992. i 1997. godine.

Upravo je Jenkin bio jedan od zastupnika britanskog parlamenta u tom periodu. On je kazao kako su u tom periodu svake sedmice slušali Paddyja Ashdowna na pitanjima za premijera, a to se dešavalo dva puta sedmično.

Pitanja su se, kako kaže Jenkin, odnosila na to šta će Velika Britanija uraditi po pitanju rata i krize na Balkanu. Jenkin kaže kako je on jedan od krivaca što nisu ništa mogli uraditi.

– Moram reći da sam jedan od onih koji su krivi, a koji su sjedili sa ove strane parlamenta, što smo na neki način postali opsjednuti sa nečim gdje zapravo ništa nismo mogli uraditi i u šta se nismo trebali upuštati, rekao je Jenkin.

Kako kaže Jenkin, kada su Srbi počeli granatirati ljude koji su čekali na red za hljeb u Sarajevu, počeli su shvatati šta se događa.

– Kada su redove za hljeb u Sarajevu počeli granatirati Srbi, počeli smo shvatati da se nešto grozno dešava na našem kontinentu, kazao je on.