Britanski zastupnik traži Dayton 2 i slanje vojnika u BiH: ‘Mi možemo poslati odmah bataljon vojnika’

U Parlamentu Velike Britanije, drugi put u 30 dana, raspravljalo se o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Već je poznato da je premijer Boris Johnson imenovao je Stuarta Peacha za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

Svi zastupnici su se usaglasili – Milorad Dodik je jasni krivac za situaciju u našoj zemlji, prenosi Oslobođenje.

“U proteklih nekoliko mjeseci lider RS Milorad Dodik je doveo Dejtonski sporazum pod veliki pritisak. On već dugo radi na tome da sistematski ugrozi intstrumente stabilnosti koje on kao srpski član Predsjedništva ima obavezu da brani. Javno je odbacio Ured visokog predstavnika i Ujedinjene nacije. Prijeti da će se povući iz državih institucija, oružanih snaga, pravosudih i policijskih snaga. Ali ono šta je pokrenulo ovu krizu je Dodikovo sramotno odbijanje da prestane s kampanjom negiranja genocida i slavljenja ratnih zločinaca”, rekla je zastupnica vladajuće Konzervativne stranke Alicia Kearns.

Zastupnici britanskog parlamenta založili su se da se organizira nova mirovna konferencija o Bosni i Hercegovini – Dayton 2.

To značli da se istovremeno pošalju britanski vojnici u našu zemlju kako bi se spriječila eskalacija.

“Mi možemo odmah poslati bataljon vojnika. On se može staviti pod kapu EUFOR-a”, poručio je Bob Stewart, zastupnik Konzervativne stranke.

Zastupnik opozicione Laburističke stranke David Wayne izrazio je žaljenje što Velika Britanija nije bila proaktivna u Bosni i Hercegovini.

“Velika Britanija nije bila toliko proaktivna u Bosni i Hercegovini, a morala je biti. Neke stvari se mogu promijeniti. Imenovanje Peacha pozitivna je poruka i stvarni doprinos da će se problemi rješavati”, rekao je Wayne.

Dodao je da se možda treba ići prema Daytonu 2 te jasno reći da je Rusija najveći ometač.