Brnabić: Putujem na Jahorinu da pružim podršku Republici Srpskoj, to što se dešava nije uredu

Premijerka Ana Brnabić podvukla je danas da ide na Jahorinu, na Ekonomski forum, kako bi, prije svega, podržala srpski narod u BiH i čelnike Republike Srpske koji trpe snažan pritisak.

Brnabić je za TV Pink rekla da će danas sudjelovati na završnoj tribini Foruma, zajedno s predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović i premijerom Srpske Radovanom Viškovićem.

Pojasnila je da će razgovarati o saradnji, a prije svega o važnosti regionalne suradnje.

“Nama je region izuzetno važan kao tržište, a u regionu najvažnija je BiH. Sa BiH imamo trgovinsku razmenu od pet milijardi evra”, objasnila je ona.

Kazala je da će biti i političkih tema.

“Idem tamo lično i kao vid podrške našem narodu u RS i rukovodstvu Srpske koji su pod velikim, nefer pritiscima. Sve što se dešava sa sankcijama nije u redu, niti demokratski”, ukazala je premijerka.

Brnabić je istakla da je taj stav prenijela i u razgovorima sa delegacijama SAD proteklih dana.

“Svi uvek čuju u jednoj rečenici drugi deo, da će RS biti primorana da napusti BIH, a prvi deo rečenice ne čuju, a on je – ukoliko nastavite da menjate Dejtonski sporazum”, naglasila je ona.

Brnabić je podsjetila da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da RS nastoji samo da ne dozvoli da se taj sporazum promijeni i da se promjene ne nameću. Dodala je kako Srbija, budući da je jamac Dejtona, treba podržati Srpsku u tim nastojanjima.

Premijerka je također ocijenika da bi promjena Dejtona dovela do nestabilnosti, a ne stabilnosti.

“Borićemo se za stabilnost, za interese RS kao vid stabilnosti BiH”, poručila je Brnabić.

Ona je istakla da je principijelnost u vođenju spoljne politike ono što nas štiti.