Brojne reakcije na izjavu Zelenskog o “ruskoj pripremi eksplozije na Balkanu”: Za sada ne postoji opasnost!

Zvaničnici Evropske unije su stava da evropske integracije mogu osigurati mir i stabilnost.

Mnogo pažnje izazvala je nedavna izjava ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kako “Rusija ima dugoročni plan, a da će nakon Bliskog istoka sljedeća distrakcija biti Balkan”.

– Obratite pažnju na Balkan. Vjerujte mi, dobijamo informacije. Rusija ima dugoročni plan: Bliski istok, a sljedeća distrakcija biće Balkan. Ako partneri sada ništa ne preduzmu, opet će doći do eksplozija, i opet… To nije novost. Rusija će se pobrinuti da jedna balkanska zemlja zarati s drugom – rekao je Zelenski.

Defendolog Duško Vejnović je rekao kako ovakva izjava može da se čita kao dolijevanje ulja na vatru.

– Balkan je historijski uvijek bio na raskršću. Krvlju je natopljen, historijski gledano kroz konflikte i sukobe. Ja sam visoko ubijeđen da do tog sukoba doći neće – smatra Vejnović.

Izjave iz Kijeva i Moskve trebalo bi uzimati s rezervom zbog neprijateljskih odnosa. I Ukrajina i Rusija pokušavaju mobilizirati javnost jedne protiv drugih ili za sebe obezbijediti širu međunarodnu podršku.

– Naravno da postoje neuralgične tačke na Balkanu. Bosna i Hercegovina jeste jedna od njih i neki drugi dijelovi, ali za sada ne postoji opasnost zato što je već u posljednje vrijeme aktivirano više mehanizama da se spriječe bilo kakve aktivnosti koje bi mogle prouzrokovati konflikt u regionu – rekao je Zijad Bećirović sa Međunarodnog instituta za Balkanske studije u Ljubljani.

S druge strane, region je izuzetno plodno tlo za rat saopštenjima između SAD-a i Rusije gdje narodi na ovim prostorima zauzimaju strane.

Nakon najnovijih sankcija SAD-a prema zvaničnicima RS, iz Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini to su okarakterisali kao “sankciono ludilo”. “Zapaljivi region”, odnosno Zapadni Balkan može postati bezbjedniji proširenjem Evropske unije. Ovo je poruka iz zvaničnog Zagreba, ali i evropskih zvaničnika.

– Stoga je politika Hrvatske, cijelo vrijeme, učiniti maksimalne napore da se međunarodna zajednica snažno angažira na prostoru jugoistočne Evrope, s toga i jesmo zagovaratelji procesa proširenja na naše susjede – rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) rekao je da će “proširenje Evropsku uniju učiniti bezbjednijom i naprednijom, ali da će to obezbijediti stabilnost i mir u državama Balkana”, prenosi BHRT.ba.

Prošli članakSkandalozno: Vandali u Bugojnu oštetili hair česmu podignutu u čast poginulih Selme Agić i Edite Malkoč
Sljedeći članakOpet smo se osramotili pred svijetom: Cvijanović i Bećirović u “okršaju” na sastanku sa Stoltenbergom