BUKTI VERBALNI RAT NA RELACIJI KONAKOVIĆ – NURKIĆ: Bivši predsjednik KK Bosna odgovorio najboljem bh. košarkašu…

“U tuzlanskoj Slobodi su mi kazali da nisam dovoljno talentovan, Žarko Vujović je rekao da se posvetim školi i knjigama i to bi bilo bolje. On je tada vodio taj klub. Onda sam pokašao u Sarajevu, tadašnji predsjednik kluba Bosna je bio Dino Konaković, i on je na neki način rekao da imaju bolji od mene i da nisam za to”, kazao je Nurkić.

Danas je na ove navode odgovorio Elmedin Konaković.

“Nikad u KK Bosni predsjednik ili direktor nije odlučivao ko će od igrača potpisati ili igrati, znalo se kod nas vrlo dobro šta ko radi. Bajramović, Marković i Zdovc, treneri koji su vodili klub dok sam bio direktor, a nikad nisam bio predsjednik, ozbiljni su ljudi i odlični treneri. Bosna u tom periodu osvojila tri titule i dva kupa. U omladinskom pogonu u jednom periodu preko 1.200 dječaka, organizacija odlična, treneri i skauti svoj posao odradili vrhunski. Danas mi je već nevažno šta Nurkić želi postići izjavom da sam ga omalovažio i rekao da on nije za KK Bosna. Vidio sam sve njegove izjave u kojima govori da je 2008. godine počeo s košarkom, imao je tad, sam kaže u mnogo intervjua, 14 godina. Ja sam Bosnu napustio 26. 12. 2007. Ne postoji igrač koji je došao u klub bez da su ga treneri pogledali i odlučili, Nurkić je, eto, jedini kojeg sam ja vratio iz kluba, bez da ga je bilo ko vidio”, naveo je Konaković.

Optužio je Nurkićevog menadžera da “je čovjek koji je iz BiH odveo veliki broj mladih igrača u Sloveniju, koji su kasnije nosili dres te reprezentacije, naš nikad nisu obukli, a odlični su igrači”.

“Javna je tajna da ga nikad nisam simpatisao. Zove se Enes Trnovčević. Nurkić i ja smo u konfliktu od kada je pobjegao sa priprema reprezentacije i preko medija nam javio da je povrijeđen. Na naše molbe i zahtjeve da ga pogleda naš vrhunski tim ljekara nije se odazvao. Čuvam još poruke koje sam slao i molio ga da se vrati, na Facebooku me nakon toga blokirao. Tad nam je baš trebao. Nakon tog sukoba sam rekao da ću napustiti funkciju predsjednika KSBiH ako je to uslov da se Nurkić vrati u reprezentaciju i rekao sam da je on mnogo potrebniji timu nego ja. E, tu je kvaka, moj Juka. Ti si sa nepunih 27 godina skupio ukupno 9 nastupa za reprezentaciju. Nisi ti dolazio ni kad mene nije bilo. Bilo je tu, naravno, objektivnih okolnosti, teška povreda nakon koje si se, hvala Bogu, oporavio i još se bolji vratio. Znam i da iz NBA nije lako dolaziti. Al’ devet nastupa za skoro devet godina realna je slika tvog odnosa i odnosa tvog menadžera prema nacionalnom timu”, poručio je Konaković.

Dodao je da je Nurkić jedan od najboljih igrača BiH svih vremena i da je svjetska zvijezda.

“Ponosni smo na tebe, jer baštiniš sjećanja na agresiju na našu zemlju, objašnjavaš svijetu šta je bilo u Srebrenici, i to je neupitno. Upitno je, meni barem, što kao jedan od najboljih svih vremena nisi ni među 100 igrača po broju nastupa za reprezentaciju. Tamo gdje si najbolji, nemamo te, a predvodnik si ove generacije. Meni je, Jusufe, posao da živim spinove, svaki dan. Nije ih ni teško razbijati, istinom se sve to razbije. I ovaj smo tvoj. Hajde ti sad, mangupe, da pokažeš svima nama da griješimo, na naredne pripreme dođi malo ranije, da se dobro pripremiš. Obuci dres naše domovine i na EP na koji smo se plasirali, odvedi ove mlade momke do vrhunskog rezultata”, napisao je, između ostalog, Konaković.

slobodna-bosna.ba