Burna reakcija Zlatka Lagumdžije nakon izjave Ane Brnabić: “Umjesto da promjene sramnu odluku i upute javno izvinjenje, ključni akteri ovog beščašća se prave blesavi”

Brnabić je energično odbacila Lagumdžijine optužbe da je Srbija novim mjerama za ulazak u zemlju usljed pandemije virusa korona uvela “bijele trake” građanima iz Federacije BiH.
“To što Lagumdžija priča apsolutno nije istina. Ja, zaista, ne znam o čemu čovjek priča, a nije ni korektno da tako nešto kaže. Uredba je javno objavljena, i za sve su isti uslovi”, rekla je Brnabić.

Brnabić je izjavila da vlast u Srbiji ne pravi nikakvu razliku između toga da li je neko iz Banjaluke ili iz Sarajeva, niti vrši bilo kakvu diskriminaciju ni prema kome.

Ponovo se oglasio Lagumdžija navodeći da je prije dva dana Granična policija BiH putem medija obavijestila javnost da im je Uprava Granične policije Srbije saopštila “da državljani BiH s mjestom prebivališta u RS mogu ući u Srbiju bez PCR testa, ali uz obaveznu 10-dnevnu izolaciju, dok svi ostali državljani BiH moraju pokazati negativan PCR test na granici”.

“Obavijest da su nas i na ovaj način podijelili na građane RS i ostaka BiH, me je juče navela da napišem kratki tweet. ‘Bijele trake’ koje je Srbija uvela građanima BiH iz Federacije je besprizorni direktan napad na našu državnost. Članovi Predsjedništva, VM, ministri, vladajuće stranke i njhovi lideri su direktno odgovorni. Neka nas bar poštede jeftinog patriotizma i počnu raditi svoj posao’. Umjesto da zaustave ovu besramnu diskriminaciju, ključni akteri su u svom populističkom maniru nastavili da nas prave budalama kroz seriju međusobno i sa istinom sudarajućih izjava”, naveo je Lagumdžija.

Kako je naveo, iz Sarajeva se “oglasila SDA sa demagoškim apelima kao da su nevladina organizacija a ne vladajuća stranka čiji su čelnici, a prije svih, ministri sigurnosti i vanjskih poslova, ovo morali ili riješiti ili spriječiti da se uopšte dogodi”.

“Potom se oglasio državotvorni član Predsjedništva BiH, mada se prije toga nije ni sjetio da provjeri i u javnosti poznate tvrdnje Granične policije BiH kao ni koje probleme imaju državljani BiH koji nisu iz RS. Površno i ponosno obavijestio je svoje drage građane da mu je predsjednik Srbije rekao da to što su naše državne institucije tvrdile jednostavno nije tačno. Tako su njih dvojica, šutiranjem i nabijanjem nogom naših državnih institucija, u dijalogu i državnički, riješili problem time što su konstatovali da problem uopšte ne postoji. Aferim. Moram priznati da sam posumnjao da bi Hudini i Potemkin taj postojeći problem tako brzo i efikasno riješili. Pošto su se dva predsjednika ispričala i sve dogovorili, valjda uz pomoć svojih savjetnika, obavijestili su javnost da to što tvrde mediji i državne institucije ‘sa terena’ nije tačno. Potom se odmah ničim izazvana sjetila baš mene premijerka Srbije kao bespogovorni izvođač grubih radova kako bi ukazala da je sve to bila još jedna ujdurma neprijatelja koji samo nepotrebno dižu tenzije. I to nam još rade da skrenu pažnju sa izvrsne saradnje i zajedničkih uspjeha, mada mi i onako nemamo nikakvih problema”, naveo je Lagumdžija.

Reagujući na izjave Brnabić, Lagumdžija je ironično rekao da “nije istina ono o čemu nas zadnjih dana izvještavaju mnogobrojni mediji i svjedoci, kao i državna Granična policija BiH, već je istina samo ono što nam kažu harmonizirani predsjednici i njihova premijerka”.

“Umjesto da promjene sramnu odluku i upute javno izvinjenje, ključni akteri ovog beščašća se prave blesavi, kao da nam svima nije jasno da se ovde ne radi o tome zašto i ko će biti testiran na koronu, već je riječ o ‘obilježavanju’ teritorije i građana uz eklatantno kršenje međunarodnih normi i ljudskog dostojanstva. Naši narodni predsjednici su sve riješili tako što su se saglasili da mi problema u stvari nemamo osim, što bi premijerka lijepo primijetila, tu i tamo nešto malo nepotrebnog dizanja tenzija. Ako će ova idila između naših predsjednika i njihovih najdražih premijera i savjetnika biti uvod u ozbiljnu međudržavnu saradnju onda je testiranje jednog broja građana Federacije na koronu mala cijena za takav uspjeh. Ipak moram priznati da me još uvijek malo brine što smo sinoć, i pored predsjedničkih i premijerskih ‘rješavanja’ problema, iz Granične policije BiH putem medija dobili obavijest da ‘državljani BiH s mjestom prebivališta u entitetu RS mogu uću u Srbiju bez PCR testa, ali uz obaveznu 10-dnevnu izolaciju, dok svi ostali državljani BiH moraju pokazati negativan PCR test na granici'”, naveo je Lagumdžija.