Burne reakcije iz Republike Srpske na apelaciju Bošnjaka: “Bošnjaci u Vijeću naroda djeluju kao produžena ruka visokog predstavnika”

Nova apelacija bošnjačkih delegata u Vijeće naroda u entiteta Republika Srpska, ponovo je otvorio priču o opravdanju postojanja ovog tijela u vladajućim garniturama.

Igor Žunić, šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a, rekao je za Glas Gpske da je posljednji apel bošnjačkih delegata zapravo nastavak pritiska i zloupotrebe Vijeća naroda u političke svrhe.

– Svi znaju da Vijeće naroda nije dejtonska kategorija, a sada se ispostavlja da je to politički produžena ruka visokog predstavnika, koji zajedno s Ustavnim sudom pokušava nametnuti zakone izvan NSRS-a, ali i izvan RS-a i ustava BiH – naglašava Žunić.

Dodaje da je Vijeće naroda od početka postavljeno na način da njegove ovlasti nisu jasno definirane i da bošnjački delegati to već dugo zlostavljaju.

– Moje je stajalište da Vijeće naroda uopće ne služi svojoj svrsi, kako je definirano Ustavom, i ako se Ustav u bilo kojem trenutku izmijeni, njegove bi se nadležnosti trebale ukinuti ili na kraju transformirati i jasno definirati. Siguran sam da će takvih poziva biti sve više i, naravno, donijet će više političkih kriza i što više političkih kriza izazvanih protudejtonskim i neustavnim mjerama, to će Bosna i Hercegovina biti manje. Inicijatori ovog apela trebali bi biti svjesni toga – naglašava Žunić.