Burno u Skupštini Crne Gore: Odbijena rasprava o Srebrenici i zabrani fašističkih organizacija; imovina ostaje u rukama SPC!

Zcuči zausta nevjerovatno da su poslanice Skupštine Crne Gore dva i pol sata nakon ponoći, 29. decembra, glasovima 41 poslanika vladajuće većine usvojili izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Oporbeni zastupnici nisu sudjelovali u parlamentarnom radu, jer nisu bili zadovoljni predloženim izmjenama zakona.

Prijedlog Ervina İbrahimovića o genocidu u Srebrenici nije stavljen na dnevni red glasovima poslanika. Samo su dva zastupnika glasala za prijedlog. Većina je odbila i Andriju Popovića – zakon o zabrani fašističkih organizacija, nakon čega slijedi prijedlog zakona o zaštiti strateških interesa u području zračnog prometa.

Tačno godinu dana nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u crnogorskom parlamentu, na prijedlog nove Vlade na čelu s premijerom Zdravkom Krivokapićem, usvojeni su amandmani koji u osnovi eliminiraju sve kontroverzne članove koji su išli na štetu Srpske pravoslavne crkve koja ostaje vlasnica imovine.

Izmjene i dopune usvojene u prethodnoj verziji Zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavljaju “sve vjerske strukture koje predstavljaju kulturno nasljeđe i bile su vlasništvo crnogorske države prije nego što je izgubila neovisnost 1918. godine, a koje kasnije nisu, u pravnom pravnom obliku, svojstvo vjerske zajednice koja će biti priznata kao državno vlasništvo”.

Ovaj je član bio neprihvatljiv za Srpsku pravoslavnu crkvu, a u decmbru 2019. godine, odmah nakon usvajanja prve verzije zakona, pokrenuo je široke prosvjede uz podršku većine tadašnje oporbe, vjerujući da tada vladajući DPS pokušava “ukrasti crkvenu imovinu” po zakonu. Izbori, koji su se održali tokom crkvenih prosvjeda krajem ugusta, doveli su do pada DPS-a, a tročlana koalicija, uključujući novog premijera Zdravka Krivokapića, došla je na vlast.

Nove izmjene zakona također su uklonile odredbu da se vjerska zajednica treba registrirati iz prethodne, što je bila jedna od tačaka kojima se Srpska pravoslavna crkva snažno protivila.

Dvije izmjene i dopune Građanskog pokreta URA postale su sastavni dio Zakona, koji je priznao da su vjerske zajednice s vjerskim centrom u inozemstvu i koje nisu upisane u jedinstvene registre dužne djelovati u okviru pravnog poretka Crne Gore i kontrolirati zakonitost trošenja sredstava vjerskih zajednica. državni proračun izrađuju nadležna tijela u skladu sa zakonom.

Prije glasanja, uslijedila je pauza od nekoliko sati nakon ostavke Filipa Adzića, predstavnika nove predstavnice vladajućeg pokreta URA, Suade Zoronjić.

Nakon što je Državno izborno povjerenstvo, što je formalna procedura, odbilo provjeriti svoj mandat, Skupština je to učinila i dobila parlamentarnu većinu za 41. glas potreban za glasanje o zakonu. Optužili su oporbu da putem DIP-a pokušava blokirati usvajanje izmjena zakona.