Bursać o Milanovićevom ispadu: “On je pravi prostak i pravi nasljednik Franje Tuđmana”

Sedmica iza nas bila je prepuna političkih eksplozija, najava ostavki na važne funkcije, optužbi, ali i nekih stvari za koje se mislilo da se neće dogoditi preko noći, a dogodilo se.
Iz studentskog doma na Palama uklonjena je spomen-ploča s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića, Milan Tegeltija najavio je ostavku na VSTV, podnesene su prijave protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta, a hrvatski predsjednik Zoran Milanović zapečatio je sedmicu izvještajima iz Bosne i Hercegovine da nam prvo treba sapun i parfem u kontekstu izgradnje moderne države. O svemu tome razgovaralo se u “Vijestima u 7”, televizije Hayat, sa Draganom Bursaćem, profesorom, publicistom i novinarom iz Banjaluke.

U nastavku teksta prenešeni su najzanimljiviji dijelovi intervjua:

Milanović kaže prvo sapun pa onda parfem. Kako vi to komentarišete?

-To je prostačka izjava jednog čovjeka, da je to nepojmljivo. Obraćao se s funkcije predsjednika susjedne nam zemlje, ako nam je već držao bukvicu trebao se zapitati s koje to visine govori predsjednik čija je zemlja također u problemima. Dobili smo jednog nasljednika Franje Tuđmana, koji diže tenzije. Očigledno da loše vodi svoju zemlju dok se bavi BiH. Kad god otvori usta izgovori nešto što je neprimjereno.

Milanović je ovom izjavom uvrijedio pripadnike svih naroda jer je govorio u kontekstu BiH. Zašto regionalni zvaničnici imaju stalnu potrebu da komentiraju stanje u BiH. Evo imali smo jučer i Aleksandra Vulina koji je opet povezao status Kosova sa entitetom RS.

-Oni kada pala nacionalističke vatre u BiH, u svojim zemljama peru probleme i prebacuju na našu zemlju. Hrvatska i Srbija koliko god to ne priznavale još uvijek svojataju BiH, teritoriuju BiH. Nećemo naći puno razlike u Beogradu i Zagrebu kada su ovakvi komentari u pitanju.

– Mi to možemo spriječiti tako što ćemo pokazati da je naša zemlja vrijedna svog imena i svojih građana, a ne da se spuštamo na njihov nivo i vraćamo im na isti način.

U četvrtak su se desile u jednom danu tri krupne stvari: skinuta je ploča s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića sa studentskog doma na Palama, podignuta je optužnica protiv pripadnika Četnikog pokreta, i Milan Tegeltija je najavio ostavku. Smatrate li da nije slučajno da se sve to desilo u razmaku od nekoliko sati?

– Mislim da nije slučajnost čak i da se desilo u razmaku nekoliko dana ne bi bila slučajnost. Vidimo da izborom Bidena budi se Međunarodna zajednica i Inzko se budi. Tegeltijin odlazak je negdje pozitivna stvar, a sa zakonodavne strane mislim bit će procesuirani oni koji pjevaju četničke pjesme i koji negiraju genocid.

Koliko je ovim odlukama kumovala najava iz Evropske unije da se spremaju sankcije za prekršioce ljudskih prava s posebnim akcentom na genocid i ratne zločine. Je li se Dodik povukao zbog toga?

– Nije se Dodik poviukao zato što su sankcije vezane za genocid i zločine, nego njega brine to što bi im bili oduzeti bankovni računi i imovina, mislim da je njega dotakla ta materijalna strana.

Milan Tegeltija je najavio ostavku. Kaže osjeća se ugroženo u Sarajevu i da radi pod pritiscima javnosti. Kako vidite njegovu argumentaciju u kojoj također i negira odgovornost za korupciju?

– Ta argumentacija dovoljno pokazuje koliko zapravo nema argumentacije. Ako ste uhvaćeni u korupcionoj radnji i branite se time da niste sigurni u Sarajevu, a ne pravdate se da niste uradili to, ustvari to je dokaz o kakvom čovjeku se radi.

Podignuta je optužnica protiv članova Ravnogorskog pokreta koji su se postrojavali u Višegradu. Smatrate li da će biti nekog rezultata nakon ove optužnice?

– Ja sam rekao za tablu i pokret, ta idelogija će ostati u glavama nacionalista, ali će doći do toga da se zapitaju oni koji su na vlasti kako će i kojom pričom dolaziti na vlast. Priznanje zločina zakonom je put kojim se mora ići.