Ćamil Duraković: Ako nas je neko predao nek nam kaže. Ko je taj? Mogu nas protjerati samo kao ’95.

Čuo sam da je CIK donio ovakvu odluku zato što su Bošnjaci glasali za poništenje izbora u Doboju. CIK daje legitimitet Dodiku i Grujičiću. Ne želimo učestvovati u ovakvim izborima. Ne želimo učestvovati u ovoj borbi kada znate da će Grujičić pobjediti.

Radončić, Izetbegović, Kojović imali su valjan razlog nedolaska. Do danas nisam vjerovao, čuo sam arogantne izjave iz CIK-a: Bošnjaci su nebitni, neka bojkotiraju, mi ćemo sigurno organizirati izbore i potvrditi ih. Dopustili su devijantnom dječaku Grujičiću da sruši sve što smo izgradili.

Nećemo odustati. Da crtam? Sve se to događa ispred Sarajeva. Danas su obećali da će nas vođe stranke podržati. Oni nam mogu pomoći u izgradnji nove škole ako djeca ne mogu naučiti njihov jezik, mogu nam pomoći u izgradnji naših institucija ako nemamo pomoć. Tada ćemo imati dvije općine, pa ćemo živjeti paralelno. Ustavni sud može, ako želi, produljiti izbore. Iz Srebrenice će nas izbaciti tek kao 1995. godine.

Grujičić prijeti Bošnjacima. Vjerovao sam u mirovnjake predane Mladićevim snagama. Cijeli svijet nas je napustio. Više nikome ne vjerujem. Mi nismo nasilnici. To je demokratska borba. Međunarodna zajednica se ne uključuje u problem koji može stvoriti veće probleme. Pisali smo zemljama Kvinteta, rekli su da mogu govoriti tek nakon izbora. Ako se netko složio da ne pripadam ovdje, neka nam kaže da se odselimo. Većina glasača doći će iz Srbije.