Duraković je rekao da su mu takvi pozivi postali smiješni.

Prije nekoliko dana, Ćamil Duraković, član izbornog centra inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, dobio je poziv za ispitivanje u MUP RS-a. U pozivu je rečeno da bi on trebao stići u policijsku stanicu Srebrenica sutra, 8. decembra, kako bi ga saslušali kao svjedoka u vezi s lokalnim izborima u Srebrenici. Tačnije, bit će ispitan u vezi s “izbornom prijevarom” i “kršenjem izbornih pravila”.

Zanimljivo je da je MUP RS naveo da je SIPA reagirala na hapšenje i ispitivanje Bege Bektića, Envera Hamzića i Muamera Sandžića po nalogu Tužiteljstva BiH, a nakon što je Centralno izborna komisija pronašla dovoljne razloge za sumnju u regularnost izbornog postupka, stoga je pokrenuta istraga o zakonitosti i individualnoj odgovornosti.

Ćamil Duraković rekao je za Oslobođenje da će se odazvati pozivu jer je to zakonski uvjet.
– Postalo je jasno da je Ministarstvo unutarnjih poslova RS pokrenulo neka ročišta tek nakon akcije SIPA-e u Srebrenici.

Međutim, očito je da će Ministarstvo unutarnjih poslova RS ispitivati ​​samo Bošnjake i one koji se usude oglasiti o nepravilnostima na izborima u Srebrenici. Dakle, ovo je oblik pritiska na Bošnjake da ih zastraše kako ne bi reagirali na izbornu prijevaru. Vjerujte mi, ovakvi pozivi mi zvuče smiješno, jer ih povremeno dobijem.

Duraković je rekao Oslobođenju, ali znam da se na kraju neće dogoditi nijedno od ovih ročišta, odnosno da sud neće osloboditi niti jednog od njih.

Dodao je i kako je isti poziv za saslušanje dobio i šef ozbornog štaba inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, Sadik Ahmetović, jer mu je to, kako je napomenuo, rekao policijac koji mu je uručivao poziv.