Cavusoglu: Palestina, džamija Al-Aksa i Al-Quds su naša crvena linija

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu najoštrije je osudio izraelski upad u džamiju Al-Aksa, javlja Anadolija.
Cavusoglu je danas u Ankari primio ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Šef turske diplomatije je na konferenciji za novinare komentarisao i upade izraelskih snaga u džamiju Al-Aksa.

“Ponašanje izraelske policije je neprihvatljivo i nehumano. Palestina, džamija al-Aksa i Al-Quds su naša crvena linija i nikada nećemo praviti ustupke po ovim pitanjima”, kazao je Cavusoglu.

Potom je pozvao Izrael da trajno zaustavi napade na Al-Aksu i zračne napade na Pojas Gaze.

Cavusoglu je još kazao da bi mogao održati telefonski razgovor sa izraelskim ministrom kasnije u petak kako bi izrazio zabrinutost zbog nedavnih izraelskih napada na Palestince.

Tenzije u regiji su uslijedile nakon što su izraelske snage dvije noći zaredom upale u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu i nasilno udaljile palestinske vjernike.

Cavusoglu se dotakao i najnovijih dešavanja u kontekstu rata Rusije i Ukrajine.

“Turkiye je spremna da pruži podršku da se rat Rusije i Ukrajine što prije okonča na osnovama međunarodnog prava”, rekao je.

Također je posebno naglasio i značaj dogovora o žitu.

“Važno je osigurati isporuku ruskog amonijaka i đubriva. Dogovor o žitu pomaže u ublažavanju globalne krize s hranom”, kazao je Cavusoglu.

U junu prošle godine Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su sporazum u Istanbulu o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022. godine. Zahvaljujući turskim naporima, ugovor o žitu produžen je za još 120 dana u novembru prošle te za još 60 dana u martu ove godine.

Komentarisao je i kvadrilateralni sastanak u ruskoj prijestolnici Moskvi.

“Dijalog treba da se nastavi, a bilo bi korisno da se i konsultacije nastave na isti način”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je da se Ankara nada da će se dijalog o Siriji nastaviti na “transparentan i otvoren” način.

Delegacije Turkiye, Rusije, Irana i režima Bashara al-Assada iz Sirije završile su 4. aprila dvodnevni sastanak u Moskvi i dogovorile nastavak konsultacija u vezi s mirovnim procesom u Siriji.