Cavusoglu s Dačićem: Uloga Turske i Srbije vrlo važna u kontekstu mira i stabilnosti u BiH

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, nakon susreta sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem u Ankari, rekao je da je uloga Turske i Srbije vrlo važna u kontekstu mira, stabilnosti, ali i sprječavanja napetosti u Bosni i Hercegovini.

Turski ministar Cavusoglu održao je danas sastanak s Dačićem u zgradi Ministarstva vanjskih poslova u Ankari, nakon čega je održana zajednička konferencija za novinare.

Govoreći o posljednjim događajima vezanim za poplave u regionu Sandžaka, Cavusoglu je izrazio podršku i solidarnost sa Srbijom, rekavši da su ekipe i stručnjaci AFAD Turkey na licu mjesta i da će pružiti punu podršku.

– Živimo period najboljih odnosa Turske i Srbije, ovo je zlatno doba naših odnosa – konstatovao je Cavusoglu, napominjući da će u narednom periodu raditi na jačanju odnosa Turske i Srbije.

Istaknuo je da je tokom nedavnog posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji potpisano sedam dokumenata u različitim regijama.

Dodao je i da je razina turskih ulaganja u Srbiji u stalnom porastu, pa je zahvalio Srbiji koja, kako je naglasio, u vrlo kratkom roku rješava sve prepreke s kojima se susreću turski investitori.

Govoreći o projektu autoputa Sarajevo – Beograd koji je pokrenula Turska, Cauvosglu je rekao da dio projekta na području Srbije dobro napreduje i potrebno ga je realizirati i na području Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

– Mir i stabilnost na Balkanu važni su za sve nas. Kako ne bi rasla napetost u Bosni i Hercegovini, upravo se i formira vlada, za mir i stabilnost uloga koju će imati i imaju Turska i Srbija je jako važna. U tom smislu je vrlo koristan i trilateralni mehanizam Turska – BiH – Srbija. U narednom periodu ćemo nastaviti s naporima – rekao je Cavusoglu.

Srbijanski ministar Dačić je kazao kako bi Srbija željela “da Turska bude važan faktor mira i regionalne stabilnosti u našem regionu, a to znači – naša je molba da Turska iskoristi svoj utjecaj i kada je riječ i o Prištini kako bi imali konstruktivan odnos od Prištine kada je riječ o primjeni Prištinskog sporazuma, odnosno ranije postignutih sporazuma, kako bismo mogli uopće da razgovaramo o nekim trajnim političkim rješenjima”.

Ministar Cavusoglu je naglasio kako Turska podržava dijalog Prištine i Beograda.

– Turska podržava, snažno podržava, dijalog Beograda i Prištine i želimo da se nesporazumi riješe dijalogom – zaključio je Cavusoglu.

Dačić je ovom prilikom također komentarisao spaljivanje Kur'ana u Švedskoj.

– Ne mogu da vjerujem da se takav incident dogodio u zemlji koja je dio Zapada. To je velika tragedija – kazao je Dačić.

Prema njegovim riječima, pored svih ratova na području bivše Jugoslavije “nisam čuo da se negdje deslio da je neko zapalio Kur'an ili Bibliju”.

– Država mora da vodi računa o tome kakve posljedice to izaziva – poručio je Dačić dodajući da takav čin može da izazove samo negativne posljedice i destabilizaciju svijeta.

Dačić će se tokom posjete Turskoj sastati i sa predsjednikom parlamenta Turske Mustafom Sentopom.