Automatska skica

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković večeras je telefonom razgovarala sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusloguom, a informisala ga je o ponuđenoj pomoći Vlade FBiH ovoj zemlji u požarima koji su je zahvatili.

“Ministrica Turković je tokom razgovora informisala turskog kolegu da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj sjednici prihvatila Informaciju o upućivanju pomoći Republici Turskoj zbog izuzetno teške situacije izazvane požarima. Navela je da je Federacija Bosne i Hercegovine spremna u Tursku uputiti 140 profesionalnih vatrogasaca i pripadnika federalnih specijaliziranih jedinica zaštite i spašavanja”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ministar Cavusoglu je informisao ministricu o naporima koji se trenutno ulažu na gašenju požara u ovom zemlji.

Zahvalio se za solidarnost i podršku, te kazao da će Republika Turska imati u vidu ponuđenu pomoć ukoliko bude potrebna.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je na današnjoj telefonskoj sjednici prihvatila informaciju o upućivanju pomoći Republici Turskoj zbog izuzetno teške situacije izazvane požarima, a koju je po zaduženju Vlade pripremila Federalna uprava civilne zaštite.

Zadužena je Federalna uprava civilne zaštite da u koordinaciji s kantonalnim upravama civilne zaštite poduzme aktivnosti na upućivanju pripadnika profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, kao i pripadnika Federalnih specijaliziranih jedinica zaštite i spašavanja u Republiku Tursku.