“Čega se pametan stidi, budala se ponosi”: U centru Bratunca baner posvećen Dodiku i Mladiću

Poster s rođendanskom čestitkom za Milorada Dodika i ratnog zločinca Ratka Mladića, obojicu rođenih 12. marta, postavljen je sinoć u centru Bratunca.

Ovom prilikom reagirao je potpredsjednik RS Ramiz Salikić rekavši da je veličanje ratnih zločinaca u bh. entitetu RS posljedica nedostatka zakonodavstva i mogućnosti kažnjavanja počinitelja kao sredstva za sprečavanje ovih aktivnosti u budućnost.

– Inertnost međunarodne zajednice spram ovih pojava koje polahko, ali sigurno ugrožavaju dostignuti stepen međunacionalne saradnje u ovom entitetu je zabrinjavajuća, ali ako pogledamo dublje u prošlost ona je čini se i očekivana. Izostanak reakcije visokog predstavnika na neustavnu i nezakonitu implementaciju izbornih rezultata u nekim općinama u entitetu RS kao što su Bratunac, Vlasenica, Foča, veliko je ohrabrenje za staru i novu generaciju srpskih nacionalista koji bi da stvore nemoguće uslove za život i opstanak Bošnjaka u ovim općinama, ali i cijelom entitetu – kazao je Salkić.

Dodao je da će relativizacija ovih pojava od strane OHR-a, kao i od drugih nacionalnih i međunarodnih organizacija, “nesumnjivo dovesti do daljnje radikalizacije, prvo političke, a kasnije možda druge prirode”.

– Bilbord posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću u Bratuncu još jedan je u nizu dokaza potrebe da visoki predstavnik nametne zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Pozivam nadležne institucije da istraže i kazne one koji su izvor širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti kroz postavljanje bilborda sa likom presuđenog ratnog zločinca za genocid nad stanovnicima Bošnjacima Sigurne zone UN-a Srebrenica i druge teške zločine, Ratka Mladića. Ima jedna narodna izreka koja kaže: “Čega se pametan i čestit čovjek stidi, budala se ponosi”.