“Ljudi ne moraju biti stručnjaci za 5G i vakcinu, već prvo traže svoj novac, a zatim se uključuju u teorije zavjere. Ali uljuljkani su u udobnost svojih domova i ne reagiraju. Hrvatska je provela istraživanje zašto je Ruanda bolja od njih na indeksu korupcije. Već smo se počeli šaliti da su nas podmićivali da ne budemo prvi i da možemo biti prvi. I pandemija se nastavlja. Hiljadu vakcina je stiglo i vikat ćemo ‘hura’. Imat ćemo posrednika u nabavci pa će to biti neki ‘bronzani javor’ firma i izbacit ćemo odmah na prvo mjesto indeksa korupcije”, kazala je Cenić u “Danu uživo”.

Spomenula je izjavu Milorada Dodika, koji je rekao da je “tenderi užas i rak-rana” i da smo “leglo korupcije i kriminala”.

“Pa, Milorade, o čemu pričamo? Da prečešljamo tendere u RS-u, koliko je uže i šire familije dobilo tendere, a i u FBiH? Ova vlast je toliko nesposobna, jedino ako treba da se ugradi na vrlo primitivan i bahat način, rade. Ne brinu o svojim građanima da bi nabavili vakcine. Svaki dan je sve lošiji imidž države. Što bi se neko o nama brinuo kada se ne brine o nama onaj koga smo birali i ima ogromnu platu da bi radio svoj posao?”, upitala je.

Naglasila je da bi bez novinara koji su osudili slučaj “Respiratora” prošlo bez ikakvih problema, jer naši sugrađani ne traže ništa, a vlasti su se pobrinule za paniku, ujednačen trening i zabrinuta lica misle da sve prođu ”.

Govoreći o najnižoj stopi BDP-a među zemljama bivše Jugoslavije, Cenić je rekla da koronavirus ne može biti opravdanje, jer je industrijska proizvodnja prošle godine zabilježila pad, dok korona nije bila ni na vidiku.

“Kod nas je kasno počelo razmišljanje da korona postoji. Korona je sama pokazala neodgovornost, neznanje, nakaradno uspostavljen sistem, eksperimentisanje u donošenju mjera tako da se inače ovdje vlast bavi ekonomijom neusuglašeno, neznalački, nedobronamjerno i nekoordinisano”, kazala je Cenić.

Komentirajući tweetove Momčila Antonića iz SNSD-a u kojima je uvrijedio jednog od savjetnika iz grada Banja Luka, rekla je da je “kopa raku i grob Miloradu Dodiku”.

“Dodik je prekrižen u međunarodnoj zajednici i kod Vučića. Međunarodna zajednica je dugo održavala ovu vlast ‘nemoj da talasaju, daj im para’. Nedavno da je Dodik rekao da očekuje sredstva i rekao, ako ne dobije, da bi moglo biti još teže. Njegova vlastita retorika će ga koštati, svi ti njegovi mladi jastrebovi koji tako pišu i pokazuju raskoš nekulture i nevaspitanja pa sve ostalo, kopaju njemu raku i rade na njegovoj konačnoj političkoj propasti”, kazala je Cenić.

Pozdravila je najave gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića u vezi s otvaranjem krivičnog postupka i tužbi protiv zaposlenih, kao i “češljanjem ponuda”. Rekla je samo da bi trebali naučiti da državna preduzeća nisu proračunski korisnici, kao i “razlika između diplome kupljene s akreditiranog fakulteta i lažne diplome”.