Svetlana Cenić je izjavila da je Republika Srpska previše zadužena, unatoč “smiješnim” naporima aktuelne vlasti da se “operu od odgovornosti i javnost i građane ubijede u suprotno.

– Stalno vraćanje na 2005. je presmiješno. Punih 15 godina u komadu su na vlasti! Evo, vidimo rezultate, kaže Cenić.

Ona se na najave premijera Srpske Radovana Viškovića da će se Vlada odreći blizu 87 miliona KM budžetskih prihoda za dobrobit cjelokupne poslovne zajednice, s ciljem, kako je rekao, oslobađanja privrede i stvoriti povoljne uvjete za snažniji ekonomski rast.

– Dobar potez je smanjiti doprinose u svrhu rasterećenja, pod uslovom da se neki od poreza ne podigne i onda opet nismo nigdje. Takođe, ako će nedostajućih 87 miliona budžetskih prihoda biti nadoknađeno kreditima, opet ništa nije urađeno. Da bi bilo privrednog rasta, potrebno je povjerenje u institucije, manje eksperimenata u fiskalnoj politici, manje lažnih obećanja, stabilno političko okruženje, odsustvo reketiranja privrede, borba protiv korupcije… Dakle, pravna država i jednak tretman privatnog i državnog sektora, kategorična je Cenićeva.

Ona kategorično tvrdi da je Republika Srpska previše zadužena, te da nije isto biti razvijena zemlja i zemlja u razvoju.

– To je kao da se ja poredim u trčanju sa profesionalnim sportistom. Drugo, apsolutno je neznanje ne razmatrati koja je vrsta duga, u šta dug ide i slično. Ako većina duga ide u neproduktivnu potrošnju, kao što je kod nas slučaj, od razvoja nema ništa i to je samo dvostruki teret. Zemlje u razvoju ne bi smjele da dozvole sebi javni dug veći od 40 odsto BDP-a, jer onda nema šanse da se razviju s obzirom na otplate i teret. Dakle, sve preko toga je uništavanje vlastite supstance, navodi Cerić.

Ona je pojasnila da unutrašnji dug u statistikama BiH i Republike Srpske nije iskazivan sve do 2007. godine, niti je servisiran. Od 2008. godine se BDP obračuvao po drugačijoj metodologiji, pa im je i tu poređenje upitno, prenosi Srpskainfo.

– Ostvaren je budžetski suficit, iako su nas zatekli i dugovi iz prvog mandata Milorada Dodika. Podsjećam i da je MMF-u trebalo 18 mjeseci da prikupi finansijske izvještaje javnih i državnih preduzeća, jer ne postoji ažuran registar. U Republici Srpskoj 235 javnih i državnih preduzeća, tamo gdje je Vlada vlasnik preko 50 odsto, na kraju 2017. godine dugovalo je 2,9 milijardi! Sada je taj dug još veći, naravno. Ljudi odlaze masovno, a dugovi rastu. Ko će ih otplaćivati, ne znamo. A hoćemo razvoj!