‘Četvorka’ otvorila karte i stavila se na raspolaganje HDZ-u

Ohrabreni rezultatima u nekoliko sarajevskih općina i rušenjem sarajevske Vlade, grupacija političkih stranaka “četvorke” krenula je sa pripremama za politički opasne i neizvjesne procese.

To je bila praksa koju je SDP uspostavio 2013. godine, kada je uhićenje tadašnjeg predsjednika FBiH Živka Budimira iskorišteno za njegovo uklanjanje s te funkcije i uvođenje HDZ-a u vladu FBiH.

Podsjećamo, Budimir je oslobođen nakon potvrde optužnice i sudskog postupka. Slični napori traju i danas, u vrijeme kada optužnica FBiH protiv premijera Fadila Novalića tek treba biti potvrđena.

Konkretno, dužnosnici NIP-a, NS-a i SDP-a popustili su besmislenom destruktivnom djelovanju sindikalne vlade BiH. SDP je rekao da vjeruje da će ovo biti jedina opcija koja bi mogla prisiliti Čovića na pregovore. Prema Nerminu Nikšiću, SDP je 2013. godine vjerovao da MUP RS neće zloupotrijebiti Zakon o prebivalištu. Ovo uvjerenje imalo je tragičan utjecaj na one koji se vraćaju u RS.

Tin Čović je jednako nevin Ovo nije prvi put da se HDZ ne slaže s ultimatumima, niti ga previše brine stabilnost FBiH i stvarno stanje.

Postavlja se legitimno pitanje, mogu li “četvorica” ​​točno provoditi političku propagandu uprizorenu pod vodstvom HDZ-a!? Jer, ostavka ili smjena Fadila Novalića znači da Federacija nema izvršnu vlast, a stvaranje nove Vlade uvjetovao je čelnik HDZ-a Dragan Čović donošenjem izmjena Izbornog zakona BiH, prema njegovim preferencijama. To će biti samo dodatni pritisak za čelnika SDA Bakira Izetbegovića da popusti HDZ-u, jer će se suočiti s impozantnim izborom između totalnog sloma Lige i željenog ispunjenja. napisao Dragan Čović.

Ovo također postavlja pitanje jesu li se stranke s “četiri osobe” dogovorile da trguju s Čovićevim HDZ-om: dolaskom na vlast za Izborni zakon. Nakon Falatara i raspada probosanskih snaga u Mostaru, i tvrdeći da su Hrvati tvrdili da se nepravedno osjećaju zbog izbora Željka Komšića, ovaj scenarij također ne treba podcjenjivati. .