Christian Schmidt poslao jasnu poruku: Promjena granice nije moguća, teritorija BiH je neupitna!

Komentarišuci javne nastupe člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je rekao da nema problem ni sa kim u Republici Srpskoj, kao i da smatra kako ljudi u RS prihvataju dijalog.

“Veoma je važno da tri konstitutivna naroda dijele vrijednosti koje podržavamo”, istakao je Schmidt.

Osvrnuvši se na svoju ulogu, Schmidt je rekao da je veoma jasno da u Bosni i Hercegovini mora postojati dijalog o problemima sa kojima se suočava, a da je njegova uloga da pruži pomoću kada stvari postanu tako komplikovane da je potrebno da se uključi međunarodna zajednica.

Govoreći o zakonskim rješenjima koji se tiču zabrane poricanja genocida u Srebrenici, on se osvrnuo na svoje porijeklo i njemački narod, istakavši da ni jedan čovjek ne bi trebalo da se osjeća krivim zbog zakona.

“Ponekad se stvari mijenjaju kada se dese određeni izazovi. Treba biti strpljiv i raditi na promjenama. Krenimo ka tome”, rekao je Schmidt.

Prema njegovim riječima, tri konstitutivna naroda treba udruženim snagama da rade na vrijednostima koje dijele, ali i demokratskim principima sa druge strane.

Schmidt je zaključio da promjena granica koje bi se crtale prema etničkim grupama nije moguća, te da teritorija BIH nije upitna.