Christian Schmidt se obraća javnosti: Da li će nametnuti nove izmjene Izbornog zakona?

Christian Schmidt, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, najavio je za utorak, 19. decembar, 13 sati, obraćanje javnosti.

Kako je portal Radiosarajevo.ba uspio saznati, moguće je da Schmidt najavi ili nagovijesti nove odluke koje priprema nametnuti, u skladu sa svojim ovlastima.

Već sedmicama se intenzivno govori o tome da će Christian Schmidt nametnuti paket integriteta, odnosno da će izmijeniti Izborni zakon Bosne i Hercegovine, s ciljem veće transparentnosti prilikom glasanja.

Međutim, da bi to bilo važeće, odluku ne može donijeti u izbornoj godini, stoga se očekivalo da do kraja 2023. godine – OHR otvori ovu mogućnost.

Konferenciji Christiana Schmidta će moći prisustvovati samo kamermani i fotoreporteri.

Predstavnici više stranaka u Bosni i Hercecgovini su u prethodnom periodu pozivali visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona kako bi se poboljšao integritet izbornog procesa.

OHR se također bavi i drugim pitanjima poput državne imovine, ali nametanja u tom polju teško je očekivati.

Osim navedenog, kalendarski se približavamo 9. januaru, tzv. dan RS, a ranije je Christian Schmidt također najavljivao da se tzv. dan ovog bh. entiteta neće obilježavati kako je to režim u RS do sada prakticirao.

“Dan Republike Srpske ne bi trebalo obilježavati 9. januara, prema odlukama koje je donio Ustavni sud BiH”, najavljeno je 10. januara prošle godine iz OHR-a.