Christiana Schmidta niko nije iskritikovao kao sinoć ZDF: Saznalo se i nešto novo!

Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta sigurno nikad niko nije iskritikovao kao što je to sinoć uradio njemački satiričar, novinar i televizijski voditelj Jan Bohmermann u emisiji “Magazine Royal” na ZDF-u, piše Klix.

Uz sve satirične i sarkastične gegove u emisiji kao što je, na primjer, performans sa akcionom figurom visokog predstavnika sa supermoćima u vidu Bonskih ovlasti, ipak je važno napomenuti i da je Bohmermann u svojoj emisiji otkrio određene stvari koje su do sada bile manje poznate ili potpuno nepoznate bh. javnosti.

Možda i najzanimljiviji detalj odnosi se na izjavu Schmidtove supruge, koju je, kako tvrdi Bohmermann, ona izjavila kada je on preuzeo mandat od dotadašnjeg visokog predstavnika Valentina Inzka. Prema Bohmermannovim tvrdnjama, Schmidtova supruga tada je rekla da je on “dar od Boga za Bosnu i Hercegovinu”.

Bohmermann se, također, osvrnuo i na Schmidtovo političko djelovanje u Njemačkoj, prije nego što je postao visoki predstavnik u BiH. Tako je njemački satiričar spomenuo detalj iz perioda dok je Schmidt bio ministar poljoprivrede u njemačkoj vladi, a koji se odnosi na korištenje štetnih pesticida, za čije korištenje je Schmidt glasao.

Između ostalog, dotaknuo se i detalja kada su u pitanju sporne odluke kada je u pitanju prehrana djece u vrtićima i školama u Njemačkoj, korištenju svinjetine, halal i košer obrocima u školama i vrtićima i brojnim drugim spornim stvarima koja su obilježila Schmidtovo političko djelovanje u vladi bivše njemačke kancelarke Angele Merkel.

Također, u samom početku emisije, Bohmermann je spomenuo i Schmidtovo prisustvo na komemoraciji poginulim vojnicima nacističke Njemačke iz Drugog svjetskog rata u gradu Mittenwaldu. Usput, nije zaboravio naglasiti i Schmidtovo učešće u pokušaju rehabilitacije avijatičarskog heroja nacionalsocijalista, pukovnika Wernera Möldersa.

Tada državni sekretar, a danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt 2007. godine nije imao ništa protiv da rehabilituje Wernera Möldersa koji se dobrovoljno pridružio nacističkoj Legiji Kondor, koja je učestvovala u ratnim zločinima tokom Drugog svjetskog rata.

No, vratimo se na detalje koji se tiču Schmidtovog službovanja u Bosni i Hercegovini. Bohmermann je tu odlučio nazvati stvari pravim imenom pa tako otvoreno kaže da je Schmidt odlučio stati na stranu “nacionalističkog HDZ-a koji je bratska stranka njegovog CSU-a”, a sve na štetu većinskog bošnjačkog naroda.

Spočitao mu je i to što nije adekvatno reagovao na proslavu neustavnog Dana RS-a, kao i šutnji na brojne neustavne poteze lidera SNSD-a Milorada Dodika, a zamjerio mu je na “zabrinutosti” koje je izrazio nakon posjete Srbiji jer su mediji u BiH otkrili da je sin predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u zvaničnoj delegaciji Srbije stigao u BiH na proslavu 9. januara.

Ipak, posebno ga je “isprozivao” zbog nametanja izmjena izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čime je, kako Bohmermann navodi, jedan hrvatski glas dobio vrijednost četiri bošnjačka, a jedan srpski čak deset bošnjačkih. No, ono što mu je posebno zamjerio je što je te izmjene nametnuo u izbornom danu, nakon što je većina građana BiH već glasala.

Sve u svemu, njemački novinar i satiričar, Schmidtu je rekao sve ono što bh. političari, iz ovog ili onog razloga nisu. A možda najznačajnije od svega je to da je rat u BiH otvoreno nazvao agresijom susjednih zemalja Srbije, ali i Hrvatske.