Christina Schwarz-Schilling: “Dodik me 2007. godine pitao hoću li ga sanckionisati ako organizuje referendum o nezavisnosti RS-a”

Gost Senada Hadžifejzovića bio je nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling.

“Kada sam kao visoki predstavnik htio odrediti sankcije, jer je NSRS donijela odluku o izglasavanju referenduma, Amerikanci su rekli NE. Zbog Kosova i problema sa Srbijom nisu htjeli otvarati front u BiH.

Povod mog dolaska u Sarajevo je važan momenat u bh. politici, a to je promjena visokog predstavnika, odnosno predaja dužnosti Inzka Schmidtu. Obojicu jako dobro znam, a organizovao sam i susret na kojem su se njih dvojica upoznali.

Schmidt je političar, a ne diplomata. Kao političar je osoba koja mrzi laži. Želi biti otvoren. Od 1994. se bavi BiH i zna šta se danas dešava. Angela Merkel je poslala Schmidta u Sarajevo da pregovara s Predsjedništvom, a on me pozvao da pođem s njim. Jako dobro radimo zajedno.

Historijska istina je jedino rješenje za BiH, uslov za pomirenje.

Na sjednici vladinog kabineta sam rekao da neću biti u Vladi Njemačke sve dok Njemačka ne bude aktivna po pitanju rata u BiH. Stidim se što je Njemačka bila tako pasivna! Helmut Kohl mi je rekao da pasivnost nalaže ustavni zakon. Ja sam rekao, to nije to”, rekao je između ostalog Christian Schwarz-Schilling.