CIK zbog brojnih nepravilnosti poništio izbore u Srebrenici i Doboju

Na današnjem sastanku u Sarajevu, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odlučila je otkazati izbore u Srebrenici i Doboju održanih 15. novembra 2020. godine.

Sa šest glasova za i jednim protiv, članovi CIK-a glasali su za otkazivanje izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u dosustvu u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica na nivou gradonačelnika i vijeća grada Srebrenice.

Utvrđeno je da je tijekom glasanja u Srebrenici bilo nevažećih dokumenata, prebacivanja glasačkih listića, jedna osoba je glasala nekoliko puta i ponudila biračima novac da ne sudjeluju u glasanju, što je omogućilo glasanje bez dokumenata…

Sve ove nepravilnosti i mnogi drugi bili su dovoljan razlog da članovi CIK-a odluče ponoviti glasanje na većini biračkih mjesta, 28 od 29, što bi moglo dovesti u pitanje dosadašnje rezultate izbora u Srebrenici.

Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a, rekla je da će podržati prijedlog za otkazivanje izbora u Srebrenici, iako je pod posebnim pritiskom, budući da podržava odluku o utvrđivanju situacije u Srebrenici.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić objasnila je da je tok procesa u Doboju bio potpuno drugačiji nego u Srebrenici, navodeći da je netransparentan postupak u ovoj lokalnoj jedinici bio problematičan, što je utvrđeno provjerom registracije.

“Odaziv birača sam po sebi je problematičan aspekt, na nekim je mjestima potpuno visok i s potpuno nerealnim protokom birača. Niko me neće uvjeriti da bi u roku od 11 sati bilo moguće doći do rekordnih 370 birača”, rekla je Hadžiabdić.

Vlado Rogić, član CIK-a, rekao je telefonom da neće podržati prijedlog za poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju, rekavši da se pod pritiskom nekih medija odluke ne mogu donijeti tako lako.

“Protiv sam ponovljenih izbora u Srebrenici i Doboju. Pojedinci koji su prekršili zakon trebali bi odgovarati, ali ne bismo trebali tako lako odlučiti da otkažemo izbore”, rekao je Rogić.