Vulin neka dobro razmisli prije nego što ponovo zaprijeti Bošnjacima

Izjava ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandra Vulina da kazneni zakon Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje negiranje genocida “prijeti miru i životima Bošnjaka” pokazuje koja strana uporno ugrožava mir i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji , rekao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić.

Prema njegovim riječima, upravo su velikodržavne ideje, iste one za koje je počinjen genocid i drugi osuđeni ratni zločini i čiji je pristaša Vulin, još uvijek najveća prijetnja miru i životima građana.

– Preporučujem Vulinu da dobro razmisli prije nego što se ponovo odluči za slične prijetnje i da se prisjeti kako su i gdje su završili njegovi prethodnici koji su Bošnjacima prijetili nestankom i koji su te prijetnje pokušali sprovesti. Oni su uglavnom ili u tamnicama ili na smetljištu historije, a Bošnjaci ne samo da su opstali već su postali nezaobilazan faktor u regionu -kaže Cikotić.

Zabrana negiranja genocida, naglasio je, sigurno neće ugroziti živote Bošnjaka ili bilo kojeg građanina Bosne i Hercegovine, već samo može ugroziti retrogradne ideje i politike koje ljudima uskraćuju pravo na miran život u modernom i prosperitetnom društvu zasnovanom na civilizacijskim vrijednostima.

– Svaki građanin Bosne i Hercegovine dužan je poštovati zakone, pa tako i Krivični zakon BiH. Sankcije onima koji te zakone krše zasigurno neće ugroziti mir u regionu, već isključivo njihovu ličnu slobodu i status – zaključio je Cikotić.