Član Bundestaga pitao da li Njemačka želi treći entitet u BiH, evo odgovora službenog Berlina!

Njemačka vlada podržava želju civilnog društva u BiH da promovira građansko društvo i prevaziđe podjele po etničkim linijama, kaže se u odgovoru Berlina na službeni upit člana Bundestaga Manuela Sarrazina, prenosi portal faktor.ba

U diskusiju oko reforme Izbornog zakona u BiH uključio se i njemački političar i član njemačkog parlamenta iz stranke Savez90/Zeleni, Manuel Sarrazin. On je njemačkoj vladi proslijedio upit, koji glasi: Na kojoj poziciji je službeni Berlin po pitanju planirane reforme Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koja bi, po mom mišljenju, stvaranje trećeg entiteta uvela na mala vrata odnosno dalje cementirala etnonacionalizam i kakav stav će zauzeti Evropska unija u trenutnom pregovaračkom procesu?”

Uz pitanje je prikačen link sa člankom iz briselskog lista EUOBSERVER pod naslovom “Perverzna agenda EU u Bosni”.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, Miguel Berger napisao je u odgovoru zastupniku Sarrazinu kako njemačka vlada pomno prati debatu o reformi Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Prema mišljenju savezne vlade, “postoji nužnost za prilagođavanjem zakonske osnove kako bi se eliminisala postojeća diskriminacija posebno u pogledu provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci”.

Zastupnik njemačkog parlamenta Manuel Sarrazin postavio je upit vladi u vezi sa Izbornim zakonom u BiH

Reforma Izbornog zakona, kaže se dalje u odgovoru, dio je Mišljenja Evropske unije o ključnim prioritetima za Bosnu i Hercegovinu koje je EU formulirala 2019. godine.

– Savezna vlada će i dalje pomno pratiti raspravu o reformi Izbornog zakona u BiH i pritom posebno naglašavati neophodnost implementiranja sudske prakse i presuda Evropskog suda za ljudska prava.

U odgovoru na upit zastupnika Bundestaga Sarrazina, navodi se i kako se “njemačka vlada zalaže za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine sa svojim postojećim entitetima”.

– Prema stavu vlade u Berlinu, stvaranje trećeg entiteta, pored postojeće Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ne može biti cilj reformskih napora. Njemačka vlada podržava želju civilnog društva u Bosni i Hercegovini da promovira građansko društvo i prevaziđe podjele po etničkim linijama – zaključuje se u odgovoru službenog Berlina na upit o reformi Izbornog zakona BiH, koji je uputio zastupnik njemačkog parlamenta Manuel Sarrazin, objavio je DW.