Član SNSD-a šefovom retorikom: “Republika Srpska je spremna za samostalnost i disoluciju, parametri kažu da smo bolji od FBiH”

lan Predsjedništva SNSD-a Nedeljko Ćorić smatra da je ponašanje člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića, dokaz potpunog poraza i kraha bošnjačke unitarističke politike koja se u nedostatku argumenata po ko zna koji put okreće ka intervencionizmu i pomoći svojih stranih mentora.

– Nakon što je učešćem na danas održanoj sjednici Predsjedništva BiH, u skladu sa dejtonskim ovlaštenjima i zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, član Predsjedništva Milorad Dodik uspješno spriječio donošenje bilo kakvih odluka, Džaferović nije mogao sakriti sav svoj bijes, razočarenje i nemoć, rekao je Ćorić, reagujući na Džaferovićev poziv visokom predstavniku Christianu Schmidtu da smijeni Dodika.

On kaže da je juče “pala u vodu” izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da je ovo “kolektivni godišnji odmor” i prolazna kriza preko koje će predstavnici srpskog naroda lako preći.

– Svima je postalo jasno da je riječ o bazičnom interesu srpskog naroda i opstanku Republike Srpske, te da ćemo u ovom istrajati do kraja. Umjesto da bošnjački političari ovo shvate ozbiljno i okrenu se unutrašnjem dijalogu i razgovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda, oni sramno mole za intervencionizam dijela međunarodne zajednice i smjenu legitimno izabranog predstavnika Srba iz Republike Srpske, pojasnio je Ćorić.

Ćorić je naglasio da je, uprkos nepovoljnim okolnostima, Republika Srpska funkcionalna i stabilna, te da bi bilo kakav potez koji bi išao u pravcu represivnih mjera, ograničavanja i eventualnih smjena, samo dodatno produbio krizu od koje bi najveću štetu imala Federacija BiH, javlja Srna.

On je ocijenio da je Republika Srpska, uprkos brojnim preprekama i ograničenjima, dokazala da predstavlja funkcionalniji i zdraviji entitet BiH.

– Stabilna skupštinska većina, efikasno formiranje Vlade Republike Srpske, reagovanje institucija u vrijeme pandemije, nabavka i distribucija vakcina, značajni infrastrukturni projekti koji se planiraju i realizuju su parametri kojima se ne može pohvaliti FBiH i koji pokazuju da je Republika Srpska spremna za samostalnost i disoluciju u slučaju da se istraje na nametnutim rješenjima, naglasio je Ćorić.

Na ovaj način evidentno je da i Nedeljko Ćorić, poput svog stranačkog šefa, sanjari o raspadu Bosne i Hercegovine te samostalnosti manjeg bh. entiteta.

Ćorić je napomenuo da je veoma bitno da svi imenovani i izabrani predstavnici Republike Srpske shvate značaj istorijskog trenutka i pokažu jedinstvo, ali i hrabrost i spremnost na žrtvu kako bi očuvali Srpsku.

Džaferović je rekao danas da očekuje da međunarodna zajednica, odnosno Christian Schmid pomogne da “profunkcioniše BiH, uključujući i smjenu srpskog člana Predjedništva Milorada Dodika”.