Članovi Bundestaga: Odbacujemo bilo kakve pokušaje promjene granica u BiH

Predstavnici vladajuće njemačke koalicije CDU / CSU, kao i članovi SPD-a i Slobodne demokratske stranke, zatražili su od njemačkog Bundestaga da analizira trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

U zahtjevu, odnosno analizi koju su predstavnici podnijeli pod nazivom “Novi zamah za Bosnu i Hercegovinu – podrška za visokog predstavnika”, navodi se da je Daytonski mirovni sporazum 1995. stvorio uvjete za miran život i osigurao trajni mir.

“Dejtonski mirovni sporazum je stvorio osnovu za zajednički život naroda BiH. Uslijedio je poslijeratni oporavak i ideja da se suživot različitih skupina realizira u zajedničkoj državi, što predstavlja put ka krajnjem miru. Za praćenje provedbe Dejtonskog sporazuma uspostavljen je i Ured visokog predstavnika u BiH, a 25 godina nakon Dejtona vidi se kako je on poslužio svrsi te su stranice iz prošlosti koje sadrže nasilje trajno zatvorene”, navodi se.

Međutim, njemački zakonodavci ističu da etničke skupine u Bosni i Hercegovini danas često rade jedna protiv druge i da je država i dalje podijeljena.

“BiH je zemlja u kojoj su etničke grupe sumnjičave jedne prema drugima. Ponavljaju se zahtjevi za promjenom granica ili čak i secesije entiteta Republika Srpska, što produbljuje etničke podjele i povećava političku nestabilnost. Jasno odbacujemo bilo kakve promjene granica kao opasnost za stabilan razvoj”, poručuju njemački zastupnici.

Osvrnuli su se na promjene ustava Bosne i Hercegovine i izbornog zakona.

“Važeći ustav i važeći Izborni zakon sprečavaju građane koji ne pripadaju konstitutivnim narodima da ostvare svoje pravo i kandiduju se na izborima. Pored presude ‘Sejdić-Finci’, BiH mora provesti i druge presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Zornić, Šlaku i Pilav, kako bi se u istu svrhu realizovala politička prava za sve građane BiH. Odgovarajuće neophodne promjene Ustava i Izbornog zakona BiH još uvijek nisu izvršene u ograničenoj mjeri”, ističu parlamentarci.

Također ističu da se, unatoč brojnim presudama Međunarodnog suda u Haagu, mnogi kriminalci slave i negiraju zločine.

“Pored toga, ostaju neriješeni problemi u vezi s vladavinom zakona i borbom protiv korupcije. Problem su i dalje odlasci mladih i dobro obrazovanih građana. Pored uspješnog pravnog postupka nad ratnim zločincima pred Međunarodnim sudom u Hagu, teško da postoji bilo kakva domaća aktivnost koja bi težila pomirenju i izgradnji povjerenja između etničkih grupa. Umjesto toga, na nekim mjestima i dalje se veličaju ratni zločinci, a zločini negiraju”, naglašavaju zastupnici.

Njemački zakonodavci okupljeni oko koalicije CDU / CSU, SPD i FDP tvrde da 2021. u Bosni i Hercegovini ne smiju ostati neiskorištene mnogim reformama koje čekaju državu.

“Sa 14 prioriteta formulisanih u maju 2019. godine, Evropska unija definirala je neophodne uslove koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti prije nego što započnu pregovori o pristupanju. Godina bez izbora u Bosni i Hercegovini ne smije ostati neiskorištena. Hitne reforme moraju se riješiti sada”, navode oni.

Na kraju su istaknuli kako Christian Schmidt, budući visoki predstavnik i dugogodišnji član Bundestaga, ima punu podršku i Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

“S obzirom na brojne prepreke koje još uvijek postoje na putu ka evropskoj budućnosti BiH, cilj međunarodne zajednice mora biti uska koordinacija i uspješan završetak zadataka visokog predstavnika i istovremeno puna podrška njegovom radu. Pozdravljamo otvorenost administracije SAD-a da zajedno radimo na tom cilju. Imenovanjem Schmidta, Njemačka je jasno stavila do znanja da razvoj Bosne i Hercegovine smatra posebnim zadatkom. Zadatak je usmjeren i prema procesu prilagođavanja BiH na putu od Dejtona prema Briselu. Važno je iskoristiti zamah novog imenovanja, odrediti put ka evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Za Bosnu i Hercegovinu je važno da Ured visokog predstavnika svoje zadatke uspješno zaključi u uskoj koordinaciji s Evropskom unijom”, stoji u zaključku zastupnika.

Konačno, članovi Bundestaga ponovno su pozdravili imenovanje novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i pozvali saveznu njemačku vlast da kontinuirano radi na nivou međunarodne zajednice kako bi osigurala provedbu Agende 5 + 2 kako bi uspješno okončali zadaci visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.