ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA SUTRA U ANKARI: Ovo je sporazum koji će potpisati Dodik i Erdogan!

Državni vrh Bosne i Hercegovine otputovat će u službenu posjetu Republici Turskoj u na poziv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. U pismu upućenom krajem januara, Erdogan je naglasio da je cilj posjeta daljnje jačanje odnosa dviju prijateljskih zemalja.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović ranije je najavio potpisivanje ovog sporazuma i smatra važnim ubrzati provedbu projekta izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd.

Dodao je da Ministarstvo komunikacija i prometa u Bosni i Hercegovini pokušava ukloniti sve administrativne prepreke kako bi započelo izgradnju autoceste od Bijeljine do Sarajeva, autoceste od Sarajeva do Višegrada i graničnog prijelaza sa Srbijom.

Turska je u potpunosti predana potpori projektu autoceste i brze ceste za povezivanje glavnih gradova Bosne i Hercegovine i Srbije, o čemu svjedoči najavljeno potpisivanje sporazuma.

Kao što je gore spomenuto, izgradnja autoceste vrlo je važna za odnose između Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, ali i za bolju međusobnu povezanost i ekonomski razvoj cijele regije.

Uz to, predsjednik i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebali bi s Erdoganom razgovarati o trenutnoj situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa.

Dan nakon sastanka s predsjednikom Erdoganom, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebali bi se sastati s predstavnicima turskih gospodarstvenika, gdje će se nastaviti razgovori o ekonomskoj saradnji dviju zemalja.

Podsjećamo, prethodno je postignut dogovor o izgradnji autoputa od Sarajeva do Beograda. Dogovor je postignut krajem februara 2019. godine u Istočnom Sarajevu na sastanku predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i ministara prometa Federacije Bosne i Hercegovine Denisa Lasića i Republike Srbije Neđe Trninića.

Dogovorena su oba kraka autoceste, odnosno autoceste Sarajevo – Beograd. Najavljeno je i službeno mapiranje ruta, o čemu bi trebalo odlučiti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Potom bi prijedlog bio poslan Turskoj koja je obećala financijsku potporu projektu.

“Zahvaljujući svim našim naporima dogovorili smo se da ruta vodi od Rače preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara do Tuzle i spušta se prema Sarajevu, vodi preko Pala, Rogatice, Višegrada, gdje se pravi konekcija za Goražde”, rekao je Milorad Dodik.