ČOVIĆ I DODIK RAZOČARANI, KOMŠIĆ CVJETA: Pročitajte šta je Borrell rekao o identitetu, naciji i građanstvu

Josep Borell, , visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, u razgovoru za “Nezavisne novine” i portal Politički.ba., između ostalog je kazao da Evropska unija ne može sebi priuštiti da BiH bude propala država te da je u interesu EU da pomogne BiH.

“Mi pružamo podršku svojim susjedima ne zato što smo baš velikodušni, što imamo veliko srce. Mislim, mi imamo veliko srce! Ali, pored toga treba nam susjedstvo koje je izvor stabilnosti i partnerstva”, kazao je Borrell.

Španski diplomata je govorio i o BiH kao vrlo složenoj državi, odnosno zajednici različitih identiteta.

-BiH jeste vrlo složena država. Ona je zajednica različitih, pa ne mogu reći nacionalnosti, jer je to “nacionalno” uvijek s nekim negativnim prizvukom, kazao je Borrell pa pojasnio:

-Reći ću da je to država s različitim identitetima… Mi u EU na to gledamo iz perspektive lokalnih zajednica i građanstva radije nego nekog nacionalnog identiteta. Imate dosta stvari koje treba da prevaziđete. Naravno da identitet treba čuvati, ali on je pluralna kategorija. Ja sam Katalonac, Španac, Evropljanin. Sve su to moji identiteti. I oni nisu međusobno suprotstavljeni. Nema tu ništa sporno. Identitet može imati više slojeva. Ljudska bića su odraz kompleksne realnosti. Što duže živite, sve je kompleksnije. I to nisu identiteti koji su međusobno suprotstavljeni. Ne smeta da budem Katalonac, Španac, Evropljanin. Isto kao što ne smeta da neko bude Hrvat, Srbin ili Bošnjak, a istovremeno Bosanac i Hercegovac i Evropljanin. I to je nešto što je tajna Evrope. Evropa ne poništava nikakav identitet. On jeste važan nama kao ljudskim bićima, ali može postati i opasno oružje ako gurate identitet do svojih limita i mislite da je to nespojivo s nečim drugim. Onda to postane istinska prijetnja, kazao je Borrell, pa ponudio odgovor na valstiti pitanje “šta je uopće indentitet”?

– Ima odlična knjiga Amina Malufa o “ubilačkim identitetima”. Identitet se može zloupotrijebiti, a je li tvoj identitet prijetnja mome ili obratno. Ali, možete imati puno identiteta. Zamislite da su Francuzi i Nijemci ubijali jedni druge vijekovima, dovodili su se do istrebljenja, učestvovali na suprotstavljenim stranama u najmanje dva globalna sukoba. Možete li danas zamisliti rat između te dvije države? Ja ne mogu, kazao je Borrell.