Čović i Plenković imali sastanak u Zagrebu, evo o čemu su razgovarali

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović održao je danas u Zagrebu sastanak s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice i premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Tom su prilikom dužnosnici razgovarali o dinamici razvoja Bosne i Hercegovine, njezinom europskom putu, kao i zaštiti Hrvata u BiH. Također su razgovarali o nedavnim lokalnim izborima u Mostaru i “uznemirujućim događajima o kojima je dr. Čović obavijestio europske dužnosnike u pismu upućenom 18. januara”.

Čović je naglasio “zadovoljstvo dobrim susjedskim odnosima i suradnjom s dužnosnicima Republike Hrvatske te njihovu zahvalnost za kontinuirani interes za unutarnje izazove u Bosni i Hercegovini i ostvarenje euroatlantskog puta zemlje. Podržao je “snažnu predanost HDZ-a da zaštiti Hrvate BiH i njihove interese”.

Čović je rekao da je, unatoč mnogim pravovremenim upozorenjima, došlo do dubokog kompromisa lokalnih izbora u gradu Mostaru. Iako je, kako je naglasio, HDZ BiH postigao snažan rezultat i potvrđujući snažnu potporu birača, izrazio je nezadovoljstvo kršenjem integriteta na ovim izborima i informirao o poduzetim pravnim koracima i političkoj komunikaciji”.

Plenković je izrazio apsolutnu potporu odbrani hrvatskih prava u Bosni i Hercegovini i rekao da će hrvatska republikanska vlada pod njegovim vodstvom nastaviti unapređivati ​​suradnju s legitimnim hrvatskim dužnosnicima te dalje jačati europsku perspektivu BiH i dovesti u pitanje prava i položaj hrvatskog naroda.

Konačno, dužnosnici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, rekavši da će u narednom razdoblju nastaviti raditi na unapređenju BiH kao modernog europskog društva koje može zadovoljiti potrebe ljudi i u kojima su “prava i jednakost naroda potpuno neupitni”.