Čović: Jasno je kako će se birati hrvatski član, uvodi se mali instrument odvraćanja

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović boravio je danas u Žepču gdje se osvrnuo, između ostalog, i na jučerašnji sastanak državne koalicije u Sarajevu, prenosi Oslobođenje.

Čović je naveo da su jučer imali izuzetno kvalitetan sastanak i da su preuzeli obavezu da do kraja sljedeće sedmice usaglase tri zakona.

– Tu se radi o Izbornom zakonu, Zakonu o sudovima i Zakonu o sukobu interesa. Zakon o sprečavanju pranja novca je jučer dogovoren i sa njim ništa više ne radimo. Time bismo ispunili sve obaveze trenutno, kazao je Čović u Zepču.

Dodao je da, što se tiče Izbornog zakona, tu idu sa pravnim izmjenama i korekcijama u tri oblasti.

– Vrlo kratke izmjene oko Predsjedništva jedan član, vrlo kratke izmjene oko CIK-a i detaljne izmjene oko tehničkih problema. Što se tiče Predsjedništva, jedna mala izmjena koja mijenja i stavlja jedan dodatak oko izbora člana Predsjedništva.

Kod bošnjačkog i srpskog se ništa ne mijenja, kod hrvatskog se uvodi mali instrument odvraćanja. Samo će biti mali dodatak da onaj ko pobijedi na federalnom nivou, mora pobijediti na području pet kantona koji su tamo definisani, istakao je.

Poručuje da, za one koji su do sada bošnjačkim glasovima birali dva člana Predsjedništva BiH, nemaju više to koristi raditi.

– Drugim riječima jasno je kako će se birati hrvatski član. Jedan mali dodatak, nikakva politička izmjena. Sve kolege su kazale da nema smisla da bošnjački narod bira hrvatskog člana Predsjedništva, pa evo, dat ćemo zadovoljstvo tim elementom malog odvraćanja, ništa više od toga, kazao je Čović.