Čović je ozbiljno zabrinut! Bez obzira što najavljuje Hrvata za gradonačelnika Mostara, HDZ bi mogao lahko ostati kratkih rukava!

Prema stranačkim projekcijama, HDZ BiH se nada da će imati između 13 i 15 od 35 vijećnika, dok će Hrvatska republikanska stranka gotovo sigurno osvojiti tri mjesta u gradskom vijeću Mostara.

SDA i BB Blok bi mogli zajedno imati 17 vijećnika.

Čovićev HDZ nada se da će ih podržati savjetnik koalicije SNSD-SDS “Zajedno za naš Mostar”, koji prema podacima nositelja ove liste Velibora Milivojevića ulazi u parlament grada Mostara. Ali ni to im neće biti dovoljno ako imaju 13 vijećnika.

Također vrlo važnu ulogu u svemu igra i Bh. blok, koji do sada rezultira šest pouzdanih vijećnika, a njihove bi “ruke” mogle biti presudne u izboru novog gradonačelnika.

U svakom slučaju, mrtva utrka za prevlašću nastavlja se nakon što se u Mostaru objave službeni rezultati lokalnih izbora, a ime novog gradonačelnika tog grada moglo bi postati uzrokom daljnjih turbulentnih događaja na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, gradonačelnik Mostara bira se dvotrećinskom većinom od izabranih općinskih vijećnika. Međutim, ako niti jedan kandidat ne dobije potrebnu potporu u prva dva kruga glasanja, u trećem će krugu glasovanja za gradonačelnika biti izabran kandidat koji pruža više od polovice potpore vijećnika, njih 18.