Čović je sam sebi iskopao jamu i ništa mu ne ide od ruke! Poslije ovog može zaboraviti na izmjenu Izbornog zakona!

Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) i Stranka demokratske akcije (SDA) imaju izvrsnu priliku za opuštanje i unaprijeđenje odnosa Hrvata i Bošnjaka kroz dulje vremensko razdoblje. Ako se poštuje velik dio onoga na što su se 23. februara dogovorili čelnici stranaka Dragan Čovića i Bakir Izetbegović, Federacija BiH, pa čak i države Bosne i Hercegovine mogu mirno ući sljedeće godine iznad i bez nacionalnih i političkih napetosti koje su obilježile proteklo razdoblje, piše “Večernji list BiH”, neslužbene novine HDZ-a BiH.

Novinski članak najavio je da se očekuje konkretizacija pregovora i sporazuma vezanih za funkcioniranje federalne vlade, zaboravljajući spomenuti ko je dugo godina opstruirao formiranje nove Vlade Federacije BiH.

“Bošnjačka strana najviše je zainteresirana za popunjavanje Ustavnog suda FBiH, dok je hrvatska zainteresirana za uklanjanje zabrane imenovanja policijskih direktora, uspostavljanjem zakonske regulatorne strukture javnog RTV servisa Federacije BiH. Još uvijek postoje otvorena pitanja kojima se prva radna skupina obje strane može pozabaviti do kraja marta. Formiranje same Vlade FBiH komplicirano je, ne samo zbog hrvatske strane, povezujući to pitanje sa sporazumom o Izbornom zakonu, već i zbog toga što bi upitna većina parlamenta favorizirala imenovanje nove vlade”, piše Večernji list BiH.

Dragan Čović adut vidi kao gubitak dijela svojih delegata od strane SDA, a savezništvo sa SBB-om je prekinuto, ali trn u očima Dragana Čovića ostaje Željko Komšić i članovi Demokratske fronte od kojih strahuje da će povući poteze za formiranje nove Vlade koji neće ići njemu u prilog.

Čović se najviše nadao da će popuniti dva upražnjena bošnjačka ministra i na kraju zamijeniti ministra unutarnjih poslova Aljošu Čamparu, koji je napustio SDA.

Čovićevi mediji također su tvrdili da SDA blokira imenovanje novog direktora Federalnog odjela policije Zorana Galića, a namjerno je ignorirala “ilegalni status” na RTV FBiH. Sva ta pitanja bit će riješena do kraja marta. Do tada se mora puno raditi na jednom ključnom pitanju, a to je reforma Izbornog zakona.

Napokon, sasvim je sigurno da do kraja marta neće biti postignut dogovor, a promjena Izbornog zakona i povratak Dragana Čovića u fotelju predsjedništva BiH samo je neostvareni san vođe HDZ-a BiH, koji tone sve dublje i dublje.