Čović kategoričan: Ili Izborni zakon ili sve blokiram!

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović razgovarali su u Mostaru o provedbi međustranačkog sporazuma SDA-HDZBiH potpisanog prošle godine.
U Mostaru su prisustvovali svečanosti potpisivanja zajedničke izjave o ubrzavanju europskih integracija koju su potpisali članovi zakonodavnog tijela Distrikta Brčko, FBiH i RS-a.

– Vjerujem da ćemo danas dobro proći s Mostarom onako kako smo se dogovorili prije sedam ili osam mjeseci. Za drugi dio sporazuma, odnosno promjene izbornog zakona, sljedeći ćemo tjedan dogovoriti zajednički sastanak s predstavnicima međunarodnih organizacija kako bi se o njemu razgovaralo, kao i da je Reformski proces preduvjet za postizanje statusa kandidata, kazao je Čović novinarima.

Prema njegovim riječima, krajnji rok za sve to je peti ili šesti mjesec ove godine.

Ako smo u svemu tome uspješni, onda se možemo nadati kandidatskom mjestu. Ako ne, imat ćemo trenutni zastoj, vladu koja nije aktivna na većini razina i naravno time je teško tražiti potporu međunarodne zajednice, čak i ako je riječ o krizi, poput migracione, pitanja Covid-a, ekonomske ili socijalne prirode – rekao je.

Kada je riječ o izborima za gradonačelnika Mostara, Čović kaže da čelnici stranaka o tome nisu razgovarali i da je to pitanje u nadležnosti općinskih stranačkih organizacija.

Predsjednik HDZ-a još je jednom kritizirao Centralnu izbornu komisiju BiH, što je, prema njegovim riječima, dovelo do nepravilnosti na izborima i izbornih krađa u Doboju, Mostaru, Gornjem Vakufu / Uskoplju i drugim dijelovima BiH.

– Prije izbora znali smo da se to radi, pa smo obavijestili sve koji trebaju biti obaviješteni, podnijeli smo kaznene prijave i to je sve. Kako bi nam omogućili da ne dopustimo tim ljudima da sudjeluju u bilo kojem sljedećem izbornom procesu, a ne da to spriječimo, prioritet svih preferencijala je novi izborni zakon – rekao je Čović.

Dodao je da će kao čelnik stranke podržati odluku travničkog HDZ-a BiH ako ta stranačka organizacija odluči bojkotirati nove izbore za gradonačelnika u Travniku.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kaže da je s Čovićem razgovarao o ubrzanju europskog puta, a pregovore oko uspostave vlade u Mostaru trebali bi voditi Mostarci.

– Zanima me prije svega ubrzanje europskog puta. Ne namjeravam razgovarati o uspostavljanju vlasti u Mostaru, jer to moraju učiniti Mostarci, a ne govoriti na razini predsjedništva stranke, rekao je Izetbegović.

Istaknuo je da postoji potreba da se iskoristi nova prilika i nova energija, što će im dati upravo potpisani dokument, te da će se europski put Bosne i Hercegovine, koji se odgađa već godinu dana, ubrzati. Komentirajući promjene izbornog zakona, temu koju je naglasio HDZBiH, Izetbegović je rekao da će se o njoj razgovarati kako se bude napredovalo u formiranju federalne vlade.

“Mislim da je vrijeme da ovdje napravimo određeni napredak”, rekao je Izetbegović.

Na pitanje očekuje li pritisak međunarodne zajednice da formira Vladu FBiH i imenuje sudije Ustavnog suda, Izetbegović je odgovorio da je nemoguće razgovarati o izmjenama zakona i o promjeni Ustava, te nepoštivanju Ustava i zakona.

– To znači popunjavanje Ustavnog suda, početak formiranja federalne razine vlade, zatim raspravljanje o mogućim promjenama – zaključio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.