Čović: Naredne sedmice nova Vlada FBiH, posljednji sastanak je pokazao da imamo stabilnu većinu

Predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović rekao je kako sljedeće sedmice očekuje formiranje Vlade Federacije BiH u ranije predloženom sastavu, s obzirom na to da visoki predstavnik Christian Schmidt treba donijeti odluku koja će to omogućiti.

O čemu je bilo riječi na jučerašnjem sastanku, Čović je govorio za RTV HB.

“Ostalo je još nekoliko dilema kako to (formiranje Vlade FBiH) uraditi s obzirom na to da se u javnosti stalno otvaraju neka pitanja. Ja sam uvjeren da će parlamentarna većina, koja je pokazala da ima potporu u oba doma, vrlo brzo doći do Vlade FBiH”, naveo je.

Čović kaže da su ovi razgovori pokazali da u Federaciji BiH postoji stabilna većina, unatoč javnim izjavama da je situacija neizvjesna.

“Dogovorili smo novi sastanak, iduće sedmice bi naši domaćini trebali biti partneri iz Sarajeva. To su sastanci koje ćemo imati na kraju svakog mjeseca kako bi koalicija od tri partnera otklonila prepreke koje imamo kroz zajednički dogovor”, kazao je.

Govoreći o potencijalnim Schmidtovim rješenjima, kaže da ne zna kada će i kakve odluke donositi visoki predstavnik, ali vjeruje da neće biti riječ o izmjenama zakona.

“Uvjeren sam da nikakva odluka koja bi predstavljala izmjene Izbornog zakona ili ne daj Bože Ustava FBiH, pogotovo trajna, ne dolazi u obzir. Uvjeren sam da bi u narednom tjednu mogli imati Vladu FBiH, ili sve osnove da možemo imenovati Vladu FBiH, onako kako smo već predložili”, poručio je.

Objasnio je i zbog čega smatra da Schmidt treba reagovati.

“Visoki predstavnik ima vrlo jasne instrumente ako nismo u stanju 30 dana od imenovanja predsjednice imenovati i Vladu FBiH, da povuče određene odluke. One ne moraju imati nikakve veze sa izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH i ja se nadam da će tako i biti”, zaključio je.