Čović o neusvajanju budžeta BiH: Ovo je klasičan pritisak “sarajevske” politike

Dom naroda Parlamenta BiH danas nije usvojio prijedlog za osiguranje sredstava za predstojeće izbore u oktobru. Nakon sastanka novinarima se obratio Dragan Čović (HDZ BiH), predsjedavajući Doma naroda.

Prijedlogom Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda bilo je predviđeno da se, u skladu sa Zakonom o financiranju institucija Bosne i Hercegovine, a na prijedlog Centralne izborne komisije (CIK BiH), donese Odluka o raspodjeli sredstava, kako bi se iz akumuliranih sredstava za provedbu i održavanje izbora osiguralo potrebnih 12,5 miliona KM.

Pred Domom naroda javio se i ministar financija Vjekoslav Bevanda koji je demantirao da bi blokirao izbore.

“Jasno je ko je odgovoran, odgovorni su oni koji vrše vlasti, oni koji učestvuju u radu Fiskalnog vijeća, donose odluku o budžetu. Ja vjerujem da će građani u BiH konačno shvatiti kome mogu vjerovati, a kome ne kada su u pitanju njihovi interesi”, kazao je Mladen Bosić (SDS), delegat u Domu naroda.

U odbranu Bevande stao je Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Čuli ste što je bila tema današnje 11. hitne sjednice Doma naroda. Sjednica je završena nakon duge rasprave, mislim da je bilo 10 rasprava i 17 replika, naravno i obraćanje ministra finansija koji je htio ukazati na tok stvari kada je u pitanju fiskalna politika i zahtjev CIK-a čiji je sadržaj bio na dnevnom redu današnje sjednice kroz inicijativu Kluba bošnjačkog naroda. Taj prijedlog je odbijen”, kazao je Čović.

Istaknuo je kako je riječ o tome je li uopće trebao planirati izvanredni sastanak.

“Jednostavno je upitno da li sam je trebao zakazati sukladno poslovničkim odredbama, ali zbog osjetljivosti teme nismo htjeli tumačiti da ne treba sazvati sjednicu. Neko politizira temu koja je na dnevnom redu i to uglavnom oni zbog kojih se nije mogao ni donijeti fiskalni okvir, i ostali pretpostavke za budžet”, istakao je Čović.

Smatra da su procedure vrlo jasne, da se o budžet za prethodnu godinu ne može raspravljati u maju ove godine te da je osnova za ovogodišnji budžet potpuno drugačija.

“Osnov će biti realne potrebe BiH, prihodovne strukture i rashodi. Ključni osnov je izmjena PDV-a, trošarine i niz fiskalnih zakona koji najizravnije utječu na budžet”, kazao je Čović.

Mišljenja je da zbog inflacijskih i političkih kretanja, pri donošenju budžeta institucija BiH, mora biti sagledano realno stanje.

“Usvojit ćemo ga nadam se vrlo brzo, jer smo trenutno bez promjena osnovica plaća policajcima, carinicima i ostalima koji i dalje svoja primanja vežu za proračun iz 2020. godine”, istakao je Čović.

Predsjedavajući Doma naroda smatra da su političari u predizbornoj kampanji te da nužno ne govore o temama sa kojima se trebaju baviti.

“Većina nas raspravlja i pojavljuje se pred govornicom u jednoj klasičnoj izbornoj kampanji. Zakon je vrlo jasan. Institucije BiH se finansiraju kroz budžet. Da smo 5 posto energije uložili posljednjih mjeseci, mi bismo budžet imali”, kazao je Čović

Ističe kako pojedinci doživljavaju da “hrvatska strana” blokira donošenje budžeta zbog izostanka dogovora oko Izbornog zakona, te da govore o trećem entitetu i podjeli BiH.

“Svi ti koji su to radili do sada, trebali su tamo usvojiti, u Predsjedništvu, imaju dva člana Predsjedništva koji su formalno predlagači budžeta”, kazao je Čović.

Smatra kako nema ni jednog razloga da “pravi ekspert i čovjek”, ministar finansija Vjekoslav Bevanda, koji je predan do kraja BiH bude brutalno vrijeđan na različite načine. Čović je istakao kako se spominju sankcije i kaznene odredbe.

“Ovo je klasičan pritisak, evo sad ću reći sarajevske politike, za njih je kampanja davno krenula. Kako riješiti sve bez rješavanja pitanja konstitutivnih naroda”, rekao je Čović u obraćanju medijima.

Predsjedavajući Doma naroda je naglasio kako se bez izmjena izbornog zakona ne može “maštati o političkom procesu koji će biti stabilan”, te kako BiH nema institucije koje rade u pravom kapacitetu već 4 godine.