Čović odgovorio Izetbegoviću i odbio prijedlog SDA

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović zahvalio se danas na pismu predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću. Dodao je da je uvid u sadržaj Izetbegovićevog pisma imao i prije “službenog primitka”, zahvaljujući “sarajevskim portalima”.

Čović je otkrio kako ga pomalo čudi, ali ne i iznenađuje, Izetbegovićevo uporno izbjegavanje provedbe Sporazuma za Mostar. U tom je sporazumu, podsjetio je Čović, jasno naveden vremenski okvir za njegovu provedbu, kao i potreban sadržaj sporazuma.

“Znakovito je da ste tek sada, nakon posljednjih razgovora s dužnosnicima administracija EU-a i SAD-a, iznijeli Vaš službeni stav vezano za izbor u Dom naroda i Predsjedništvo BiH, iako ste naše prijedloge rješenja dobili davno prije. Ti Vaši službeni prijedlozi su, moram istaknuti, još nerealniji i udaljeniji od normativne stvarnosti u odnosu na prijedloge koje ste ranije neformalno iznosili u javnosti. Na osobit način, ovaj put ste zasigurno nadmašili sami sebe jer sve ono što “predlažete”, uopće ne nudi rješenja za konkretna i nužna otklanjanja svih oblika diskriminacije i usvajanja nužnosti legitimnog predstavljanja, što je, podsjećam Vas, tema naših dugogodišnjih razgovora”, naveo je Dragan Čović.

Dragan Čović: Od Federacije BiH želite napraviti bošnjački entitet

Predsjedavajući HDZ-a BiH zaključuje da je Bakir Izetbegović u svom pismu iznio “poznate tvrdokorne političke stavove”.

“S Vaše strane dosta nestvarno zvuči pozivanje na Travanjski paket i otvaranje pitanja nadležnosti Doma naroda FBiH, koji uopće nije bio predmet djelovanja niti jednog od spomenutih sudova, a samim time niti našeg Mostarskog sporazuma.

Donekle razumijem Vašu želju, pa i čvrstu političku odlučnost, da od Federacije BiH napravite bošnjački entitet po uzoru na Republiku Srpsku razvlašćivanjem Doma naroda FBiH, koji bi po Vašoj želji trebao biti bošnjački, pod krinkom Vaše vizije građanskoga. Dakle, ne i hrvatski i srpski i svih ostalih građana Federacije BiH. Što je to, gospodine Izetbegoviću, nego agenda za podjele, uzurpacija mira, Ustava, međunacionalnih odnosa, potkopavanje europskeperspektive BiH”, pitao je Čović.

Ocijenio je da je nemoguće istodobno žaliti za sudbinom BiH, ali zapravo ometati pregovore bez davanja pouzdanih rješenja. Dragan Čović zaključuje da to sigurno šteti BiH i svim njezinim ljudima i građanima.

“Međutim, neovisno o Vašim javnim smislenim i besmislenim taktikama i igrama, želim Vas podsjetiti da smo ipak mi oni koji imamo ključ uspjeha ili neuspjeha u svojim rukama i da nitko drugi neće, niti može, niti treba rješavati probleme koji su primarno naša obveza.

Dragan Čović je u odgovoru na pismo podsjetio Bakira Izetbegovića na “načela bez kojih je bespredmetno govoriti o izmjenama Izbornog zakona”. To su, kako je naveo Čović:

  • – jednakopravnost i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda zaglavni su kamen funkcioniranja BiH;
  • – to su ključna ustavna načela koja se moraju ispoštovati kroz izmjene Izbornog zakona, u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH i izaslanika u Dom naroda PSBiH;
  • – tri člana Predsjedništva BiH, kako srpski iz RS, tako i hrvatski i bošnjački iz FBiH, mogu se izabrati izravno i neizravno (uz asimetriju između entiteta), kako smo predložili u našem prijedlogu, koji smo dostavili Vama,kao i predstavnicima administracija EU-a i SAD-a, uz mogućnost kandidiranja svakog građanina bez obzira na nacionalnu pripadnost;
  • – izravan izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva iz FBiH neminovno podrazumijeva dvije izborne jedinice u FBiH, s jasnim većinama hrvatskog i bošnjačkog naroda (bilo fiksne ili virtualne);
  • – Dom naroda PS BiH i Dom naroda Parlamenta FBiH ima jasne ustavne nadležnosti i one se ne mogu mijenjati ograničenim ustavnim promjenama;
  • – Dom naroda PS BiH zadržava isti broj izaslanika kao što imamo sada, uz mogućnost kandidiranja i drugim građanima unutar klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda;
  • – 17 predstavnika Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH trebaju odražavati legitimnu volju hrvatskog naroda u BiH (FBiH), kao što i drugi narodni klubovi trebaju održavati narodnu legitimnu volju;
  • – o vitalnom nacionalnom interesu odlučuje se natpolovičnom voljom svakog kluba konstitutivnih naroda u Domu naroda.

HDZ BiH i sve stranke koje se okupljaju oko pokroviteljstva Hrvatskog narodnog sabora čvrsto se drže ovih načela, čija primjena omogućava uklanjanje svih oblika priznate diskriminacije, odobrene odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava u vezi s izbornim zakonom, rekao je Čović.

Čović zaključuje da je Izetbegovićevo inzistiranje na “nepriznavanju i odbacivanju načela koja čine i predstavljaju legitimnu demokraciju” politički stav koji je u izravnoj suprotnosti s njegovim sudjelovanjem u pregovorima usmjerenim na pronalaženje rješenja za njihovu operacionalizaciju, rekao je.

“Dopustite mi još jednom podsjetiti Vas i na nedavno pismo i riječi glavnog tajnika SAD-a gospodina Blinkena u kojem je jasno naznačeno da ustavne reforme ni u kojem slučaju ne podrazumijevaju stvaranje “Daytona 2”, već isključivo ograničene izmjene Ustava u kontekstu impelementiranja presuda domaćih i inozemnih sudova radi konačnog otklanjanja dugo prisutne diskriminacije u našem bh. društvu.

Na kraju, čvrsto vjerujem kako je vrijeme da svi praktično demonstriramo svoju demokratsku zrelost i inicijativu za zajedničko djelovanje te u konačnici implementiramo potpisani Sporazum, čime će se osigurati daljnji napredak naše zajedničke domovine Bosne i Hercegovine na dobrobit svih njezinih konstitutivnih naroda i svih ostalih građana”, navedeno je u odgovoru Dragana Čovića na pismo Bakira Izetbegovića.