Čović: “Oni koji žele praviti fildžan države nek je prave negdje drugdje”

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, u govoru povodom godišnjice odbrane Livna govorio je o položaju hrvatskog naroda, izmjenama bosanskohercegovačkog Izbornog zakona i drugim aktualnim političkim temama u Bosni i Hercegovini.

Izmjene i dopune bosanskohercegovačkog Izbornog zakona od kojih HDZ BiH ne odustaje, te planiranje izvanredne sjednice Doma naroda BiH na tu temu samo su dio Čovićevog govora u Livnu, navodi N1.

“Onima koji žele praviti fildžan države poručujem vrlo jasno nek je prave na nekim drugim prostorima”, kazeo je Čović.

Hrvati, birači u Bosni i Hercegovini, također su jedinstveni i u tom narodu nema političkih niti bilo kojih drugih političkih nesuglasica, pojasnio je Čović.

“Ovo nije vrijeme za igrokaze, bilo čije, bilo kakve politike. Ko god da je taj koji motivira na igrokaze, pokušava dijeliti hrvatski narod nikad više neće imati za to mjesta. Pluralizmu otvorena vrata maksimalno i među Hrvatima kao i među svima, ali niko više nema pravo dijeliti hrvatski narod, ni Posavine ni Središnje Bosne i naše Hercegovine”, naveo je Čović.

Na kraju, sve navedeno je za Čovića, značajno u kontekstu odbrane i žrtve koju su zajedno sa Hrvatskom dali u odbrani BiH koja ima svoju evropsku budućnost.