Čović se žalio strancima jer nakon 16 godina HDZ gubi Mostaru

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio je pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, šefu Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, američkom veleposlaniku u Bosni i Hercegovini, upozoravajući na “nezakonito akcije protiv hrvatskih političkih subjekata, a time i građana hrvatske nacionalnosti Grada Mostar ».

U pismu se podsjeća da su se “lokalni izbori održali u Mostaru 20. decembra 2020. godine, koji su nakon 12 godina građanima Mostara omogućili ostvarivanje temeljnog prava na demokratski izbor u gradsku vlast, te da je u prethodnoj prepisci jasno upozoravao na moguće prijetnje mostarski izborni proces i s pravom pozvao na prisutnost i budnost predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini kako bi se osiguralo da se izbori u Mostaru provode u poštenoj konkurenciji i na pošten način. ”

“Vaša prisutnost i budnost u tom smislu su nam potrebne i dalje, jer samim izborom nisu riješena sva pitanja koja se nepravedno stavljaju na teret ovom gradu i svim njegovim građanima. Vjerujemo kako je težište protuzakonitog djelovanja usmjereno protiv hrvatskih političkih subjekata, a samim tim i protiv građana hrvatske nacionalnosti Grada Mostara. U korist opcija predvođenih Strankom demokratske akcije (SDA), koje po oprobanom receptu anithrvatske histerije i kampanje, nametanjem apsurdne “probosanske” denominacije u srcu Hercegovine na sve moguće načine pokušavaju uspostaviti jednonacionalnu vlast i uništiti bilo kakvu perspektivu i nadu u svjetliju budućnost u ovom gradu. Na djelu je klasičan primjer mimikrije, gdje se stranački nacionalistički ciljevi nastoje predstaviti kao nešto posve drugo, dok u stvarnosti potiču najdublji razdor i podjele s kojima je nužno konačno prestati”, navodi Čović.

Ističe da se “bilo koji politički cilj može smatrati legitimnim sve dok njegovo postizanje ne krši zakone i opća etička i politička načela”.

“Međutim, posljednja događanja u Mostaru ponovno su nas uvjerila da to nije slučaj. Svjedoci smo kako se beskrupulozno nastavljaju kršiti i dezavuirati sva pravila i zakoni u nastojanjima da se za Mostar pritiscima i iznudama nametnu nova “rješenja”, koja nemaju nikakvog statutarnog niti zakonskog uporišta. Najnoviji primjer je uvjetovanje nastavka procesa izbora gradonačelnika, koji je vrlo jasno proceduralno definiran, uvođenjem “tročlanog gradonačelništva”, jedne izrazito čudne hibridne forme koju ne poznaju lokalna vladavina niti koncept dobrog upravljanja. Postavlja se pitanje što je stvarni cilj tako nerazumnog djelovanja i ozbiljnog osporavanja uspostave gradske vlasti, nakon toliko godina njezina nepostojanja, koje su ostavile dubok ožiljak na tkivu grada koji vapi za dogovorom, harmonijom, razvojem i europeizacijom. Jedini njihov ishod mogu biti daljnje blokade, dublje podjele i potpuna disfunkcionalnost gradske uprave. To je neprihvatljivo jer nije u skladu s očekivanjima građana niti je to ono što oni zaslužuju. Stoga čvrsto smatram kako ne smijemo ustuknuti pred retrogradnim pokušajima da se na svaki mogući način osujeti legitimna izborna volja građana Mostara i blokira proces izbora gradonačelnika, a samim tim i uspostavu funkcionalne gradske vlasti”, napisao je Čović.

Naglašava da su „u kritičnom trenutku kada je vrlo važno zajednički komentirati nedržavne i neopravdane političke zahtjeve, oni su potpuno neprihvatljivi kao uvjetni mehanizam u procesu dovršenja izbornog procesa u Mostaru, na zadovoljstvo i korist svi njezini građani.”

“Nadam se da uviđate svu štetnost takvog nastojanja kao i potrebu da se odlučno osude i osujete. I pored svih nepravilnosti koje su se u proteklom razdoblju dogodile, dva mjeseca nakon održavanja izbora, a temeljem usvojenih izmjena Izbornoga zakona BiH koje su uslijedile nakon potpisivanja Političkog sporazuma za Grad Mostar, 2. veljače 2021. godine, konačno imamo konstituirano Gradsko vijeće Grada Mostara od 35 vijećnika. Preostaje nam da žurno završimo proces izbora gradonačelnika kako bismo izbjegli pokušaje daljnjih blokada i dezavuiranja izborne volje svih žitelja Mostara. Sljedeći korak je izbor gradonačelnika na način kako je propisano zakonom i procedurama, i nikako drugačije. Pomozite nam u ovom ključnom trenutku da spriječimo institucionalnu tiraniju i kaos, koji mogu proizaći iz nerazumnih uvjetovanja i osporavanja implementacije volje građana na održanim izborima”, zaključuje Čović u pismu.