ČOVIĆEV PORTAL NAPAO IZETBEGOVIĆA: “Lider SDA pozvao na razbijanje Daytona i ponovno izmislio ‘četvrti narod'”!

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio je učešće na video konferenciji povodom 25. godišnjice parafiranja Daytonskog sporazuma koji organizira ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima, jer poziv nije upućen Predsjedništvu BiH kao šefu države.

Na sudjelovanje je pozvan samo jedan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, dok su druga dva člana, Šefik Džaferović i Željko Komšić, otpušteni i zamijenjeni vodećim čelnicima hrvatske i bosanske stranke Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

“Još jednom je iskoristio ovu priliku da brani ilegalno predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje ima dva bosanska člana”, piše mostarski portal HMS koji navodi da se Izetbegović zalagao za kršenje Daytonskog ustava ukidanjem ovlasti domova država i Daytonskog ustava . konstitutivnost Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Vjerujem da je riječ o namjernim pokušajima susjednih zemalja da odstupe od institucije Predsjedništva Bosne i Hercegovine i da značajan dio svojih predstavničkih i drugih ovlasti prenesu na predsjedavajuće tri političke stranke,

„Što nije u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine kojim je uspostavljeno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje se sastoji od jednog Bošnjaka, jednog Srbina i jedne Hrvatske, kao najviše tijelo državne vlasti s isključivim ustavnim ovlastima za međunarodno predstavljanje Bosne i Hercegovine. Stoga vjerujem da, kada UN-ove institucije pozovu predstavnike naroda i građane Bosne i Hercegovine, to ne bi trebale činiti kroz asimetričnu i selektivnu formulu koja zanemaruje integritet institucija Bosne i Hercegovine.

Zastupljenost Bosanaca i Hrvata, koji zajedno prema posljednjem popisu čine 16,5 posto stanovništva, u institucijama ovog entiteta minimalna je, samo tri posto. Glavni problem u Bosni i Hercegovini je ustrajno svođenje svih građana na “tri nacije”, unatoč činjenici da postoji “četvrta nacija”, odnosno velik broj građana koji etnički identitet ne stavljaju na prvo mjesto u kontekstu političkog djelovanja.

To potvrđuje činjenica da kolektivno najveći broj članova parlamenta Bosne i Hercegovine ima političke opcije koje nisu proglašene etničkim, ali čiji je utjecaj značajno ograničen prevlašću domova ljudi nad parlamentarnim domovima. ».