ČOVIĆEVI PORTALI U NEVIĐENOJ PANICI: “HDZ treba odmah ponuditi koaliciju Republikancima i pridobiti Bošku Ćavar na svoju stranu!”

Zanimljivo je da nijedna bošnjačka stranka, uključujući one koje su osvojile 1, 2 ili 3 vijećnička mjesta, ne pokazuje želju da postanu oporba u Gradskom vijeću Mostara. Svi žele pod jednim kišobranom – s jednim ciljem – da Bošnjak postane gradonačelnik, piše u paničnom komentaru mostarski portal HMS, blizak Čovićevom HDZ-u.

Mada su oba probosanska bloka, “Koalicija za Mostar” i Bh. blok, prihvatili model rotirajućeg gradonačelnika u Mostaru, Čovićevi portali pod nadzorom HDZ-a opetovano ponavljaju neslavnu laž da su sve bošnjačke stranke ujedinjene s samo jednim ciljem – izbacivanjem HDZ-a BiH s vlasti. Istina je suprotna: vladu u Mostaru nemoguće je formirati bez HDZ-a, jer samo time može se zajamčiti 2/3 većina potrebna za donošenje glavnih odluka i HDZ će istovremeno imati gradonačelnika. Ta je laž HDZ-u potrebna kako bi po svaku cijenu pridobio na svoju stranu kolebljivu vijećnicu Naše stranke Bošku Ćavar, čiji glas može presuditi izbor gradonačelnika.

Mostarski portal HMS savjetuje predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću da pod hitno ponudi koaliciju Hrvatskoj republikanskoj stranci i da na svoju stranu pridobije vijećnicu Bošku Ćavar te da za gradonačelnika imenuje doktora Marija Kordića.

Ispod pročitajte integrirani komentar HMS-a koji ilustrira bez presedana paniku među redovima “Hercegbosanaca”.

– Dvogodišnja priča tzv. BH bloka – SDP-a i Naše stranke- kako ni po koju cijenu neće u koaliciju sa SDA, jer bi time izdali svoje birače, pala je u vodu u Mostaru, pred optužbom da bi to bila “izdaja Bošnjaka i države”. Kad treba iz vlasti izbaciti Hrvate, odnosno stranku koja predstavlja izbornu volju ogromne većine hrvatskih birača i spriječiti da Hrvat bude gradonačelnik sve bošnjačke stranke- i SDA i oporbeni SDP i Naša stranka- lako, zakopaju ratne sjekire, i nađu zajednički jezik, piše HMS, uz poruku da je Zanimljivo je da niti jedna bošnjačka stranka uključujući i stranke koje su osvojile 1, 2 ili 3 vijećnička mandata nisu pokazale želju biti oporba u Gradskom vijeću Mostara. Sve žele pod jedan kišobran- s jednim ciljem- da Bošnjak bude gradonačelnik. izbacivanje Hrvata iz vlasti za njih patriotski či prvog reda, kojem treba podrediti sve stranačke i osobne ambicije”

Nije proteklih dana bilo ni jednog bošnjačkog dužnosnika, od SDA-ovih Denisa Zvizdića i Šefika Džaferovića, preko njihovih “ljutih protivnika” Nermina Nikšića, Aljoše Čampare, Senada Šepića i Elmedina Konakovića koji nije isticao da je upravo to- prioritet svih prioriteta- da gradonačelnik Mostara bude Bošnjak, odnosno da ne bude Hrvat. Odjednom su nestale do jučer nepomirljive i nepremostive razlike između SDA i tzv “Četvorke”. Uz mimikriju kako je to sve u interesu Mostara i Mostaraca, kao da je Mostar bošnjački grad.

Napokvarenija je bila izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, SDA-ovog Šefika Džaferovića, koji je došao u grad na Neretvi uoči nastavka sjednice Gradskog vijeća, poručiti kako je “jedina garancija da se osigura ravnopravnost građana i naroda u Mostaru ujedinjenje svih probosanskih snaga i izbor Bošnjaka iz SDA dr. Zlatka Guzina za gradonačelnika Mostara”. U priču se uključio i drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić, čija stranka ima samo jednog vijećnika u Gradskom vijeću izjavom kako su “džaba krečili”, valjda je mislio džaba krali, ako se ne dogode promjene u Mostaru. Treba li napominjati što pod promijenom podrazumjeva Bakirov džepni političar, SDA-ova alatka za majorizaciju Hrvata?

Zanimljivo je da niti jedna bošnjačka stranka uključujući i stranke koje su osvojile 1, 2 ili 3 vijećnička mandata nisu pokazale želju biti oporba u Gradskom vijeću Mostara. Sve žele pod jedan kišobran- s jednim ciljem- da Bošnjak bude gradonačelnik. Kako se SDA i BH Blok, kao ni BH Blok unutar sebe nisu mogli dogovoriti čiji Bošnjak- usuglasili su se o “fer” nestatutarnom i nezakonitom sporazumu, koje su ponudili i HDZ-u. Dvije trećine četverogodišnjeg mandata neka gradonačelnik bude Bošnjak iz SDA i BH Bloka, a jednu trećinu Hrvat iz HDZ-a.

No, time sve, unutarbošnjačke, nesporazume nisu riješili. Što ako se SDP i Naša stranka ne uspiju dogovoriti tko će u ime BH bloka biti kandidat za gradonačelnika SDP-ov Arman Zalihić, ili Irma Baralija iz Naše stranke?

Sarajevsko SDA-ovo glasilo danas piše kako je to pitanje koje se mora riješiti preko vikenda s obzirom da je treći nastavak sjednice Gradskog vijeća Mostara zakazan za ponedjeljak u 16 sati. Druga zadaća bošnjačke koalicije je, piše Faktor, uvjeriti vijećnicu Bošku Ćavara iz Naše stranke, da ne bude suzdržana već glasa za dogovor u kojem bi 2/3 četverogodišnjeg mandata gradonačelnik bio Bošnjak a jednu trećinu Hrvat.

Bošnjačke stranke u koalicijski paket uključile su HDZ, a ali ne i HRS, kako bi Bošnjaci bili jači partner u toj koaliciji. I to bi sada HDZ trebao prihvatiti. Kao da su blećci, što bi rekao predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Zanimljivo je da bošnjačke stranke i sarajevski mediji cijelo vrijeme ističu kako će HDZ BiH u Gradskom vijeću imati 17 ruku, podrazumjevajući da će HRS-ovi vijećnici glasovati za HDZ-ovog Maria Kordića za gradonačelnika, iako Republikance nitko ništa nije pitao.

I u HDZ BiH su, čini se, smatrali da mogu bjanco računati na podršku troje republikanskih vijećnika, ako se sve bošnjačke stranke ujedine u namjeri da spriječe izbor Hrvata za gradonačelnika, odnosno da izaberu Bošnjaka. No, to je pravljenje računa bez krčmara.

Žele li se istinski izboriti da njihov kandidat dr. Mario Kordić bude izabran za gradonačelnika Mostara, HDZ-ovci trebaju prestati kukati i povući dva ključna poteza. Sada kada je jasno da SDA ne želi koaliciju s HDZ-om kako bi se osigurala dvotrećinska većina, po statutu, nužna za usvajanje svih važnih odluka, već okuplja sve bošnjačke stranke, kako bi HDZ izbacila iz vlasti, jedini HDZ-ov odgovor je da ponudi koaliciju HRS-u i okupi sve hrvatske vijećnike. A to znači da pokuša uvjeriti i Bošku Ćavar da je dogovor bošnjačkih stranaka napravljen na štetu Hrvata i da ga ne podrži. Što je lako argumentirati.

Ako je SDA spremna prihvatiti sve uvijete bošnjačkih oporbenih stranaka samo da bi Bošnjak bio gradonačelnik u dvije trećine mandata, zašto HDZ BiH ne bi prihvatio i sve ono što traže Republikanci, kako bi osigurao izbor svog kandidata.

Nakon ujedinjavanja svih bošnjačkih stranaka u Mostaru s jednim ciljem, uspostaviti jednonacionalnu bošnjačku vlast u višenacionalnom Mostaru jasno je i onim najnaivnijim među Hrvatima, da je ovo samo generalna proba onog što će se dogoditi nakon parlamentarnih izbora 2022.. Tko misli da se SDA i BH Blok i sve bošnjačke stranke, tada, neće ujedinit kako bi izbacili Hrvate, odnosno stranku, koja dobiju njihovo većinsko povjerenje iz vlasti u Federaciji BiH i BiH, bio to HDZ ili netko drugi, taj je ili naivan ili glup.