Crna Gora mijenja sporni zakon o religiji koji ide u korist srpskoj pravoslavnoj crkvi

Obećavajući da će to pitanje postaviti kao prioritet, nova podgorička vlada predložila je velike izmjene najnovijeg zakona o vladi – naljutivši moćnu Srpsku pravoslavnu crkvu.

Nova crnogorska vlada promijenila je oštro osporeni zakon o slobodi vjeroispovijesti i odustala od svih elemenata kojima se ranije suprotstavljala Srpska pravoslavna crkva.

U petak je nova vlada predložila izmjene kako bi eliminirala glavni prijepor – obvezu vjerskih zajednica da pruže jasne dokaze o vlasništvu kako bi sačuvale svoju imovinu.
Novi ministar pravosuđa, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić rekao je da su promjene predložene nakon opsežnih konzultacija s vjerskim zajednicama.

“Predlažemo zakon koji je vjerski osjetljiv i koji štiti prava svih vjerskih zajednica, više od prethodnog. U pet dana ova je vlada učinila više za dijalog s vjerskim zajednicama nego prethodna u posljednjih pet godina “, rekao je Leposavić.

“Prethodni zakon izazvao je velike prosvjede i hitno smo ga morali promijeniti kako bismo ublažili napetosti u društvu”, dodao je ministar.

Otkako je posljednji parlament usvojio zakon u prosincu 2019. godine, svećenici, vjernici i pristaše Srpske pravoslavne crkve održali su niz javnih prosvjeda pozivajući na njezino povlačenje. Srpska crkva – čiji su odnosi s prethodnom vladom već bili loši – tvrdila je da će novi zakon omogućiti državi da joj oduzme imovinu.

30. kolovoza, tri oporbena bloka osvojila su ogromnu većinu od 41 od 81 mjesta u parlamentu, eliminirajući dugogodišnju Demokratsku socijalističku stranku DPS. Nakon izbora, novi premijer Zdravko Krivokapić obećao je da će promjena kontroverznog zakona biti prioritet.

Prema promjenama, neće biti registracije vjerskih zgrada i mjesta u vlasništvu neovisne Kraljevine Crne Gore sve dok 1918. godine ne postane dio Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pod srpskom kontrolom, a kasnije nije preimenovana u Jugoslaviju.

Vlada također ukida obavezu ponovne registracije vjerskih zajednica, što ljuti Srpsku crkvu, koja je rekla da njezina vjerska zajednica u Crnoj Gori postoji osam stoljeća.
U petak je vladika budimljansko-nikšićki Joanikije rekao da je srpska crkva u Crnoj Gori zadovoljna izmjenama zakona, dodajući da je nova vlada pronašla prihvatljivo rješenje.
“Vidio sam tekst zakona i ako ne bude amandmana, u potpunosti se slažem s onim što je predloženo. Ovo je sigurno moderniji zakon od prethodno usvojenog “, rekao je biskup Joanikije za Dan.

Međutim, druge su se vjerske zajednice žalile da im nova vlada nije dala vremena za podnošenje prijedloga. 17. prosinca, članovi Islamske zajednice, Katoličke crkve i Židovske zajednice u Crnoj Gori rekli su da im je naređeno da komentiraju zakon u samo tri dana.

“Cijenimo napore nove vlade na poboljšanju zakonskih rješenja, ali rok je bio tako kratak da nismo mogli poslati službenu izjavu”, rekli su u zajedničkom priopćenju.
U petak je mala i kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva izjavila da uopće nije bila konzultirana o promjenama i optužila novu vladu da favorizira Srpsku pravoslavnu crkvu. Njime je propisano da se prije donošenja zakona trebaju konzultirati sve tradicionalne vjerske zajednice.

Vlada je najavila da će parlament glasati o promjenama do kraja godine, prije zimske stanke.