Crnadak: Neobično je da Dodik nije reagovao na protokol po kojem Erdogan ide na grob Alije Izetbegovića

Potpredsjednik PDP i bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je današnji dolazak turskog predsjednika u Sarajevo jedna u nizu predsjedničkih i ministarskih posjeta koje se obostrano razmijenjuju godinama na relaciji Turska – BiH i nema razloga da se očekuje spektakularan rezultat.

Turska je važan međunarodni faktor i dobro je da se sastanci održavaju, ali je poražavajuće da niko sa naše strane nije nagovijestio da bi moguća tema razgovara mogle biti i nove investicije. Turska nije među 10 najvećih investitora u BiH, uprkos dobrim političkim odnosima, dok na primjer u Srbiji Turske investicije su najveće nakon zemalja EU, SAD i Kine – rekao je Crnadak.

Crnadak kaže da je Turska prijateljski nastrojena u posljednje vrijeme prema BiH i šteta je takav odnos ne iskoristiti za bolje ekonomske i investicijske efekte.

– Veoma je neobično da član Predsjedništva BiH nije reagovao na protokol po kojem turski predsjednik prvo, nakon dolaska u Sarajevo, ide na grob Alije Izetbegovića, s obzirom na dobro poznate stavove institucija i mišljenje naroda u Republici Srpskoj o Izetbegoviću. Ovakve posjete su nekada sastavni dio protokola, kao na primjer slučajevi Ataturkovog mauzoleja u Ankari ili groba Hozea Martija u Havani, ali to se radi samo kada su u pitanju istorijѕke ličnosti koje su nesporne i čiji je autoritet i značaj apsolutno prihvaćen u zemlji domaćina. Visoki gosti mogu da se slobodno kreću i da prave svoj protokol, ali je poražavajuće da je prvo što će Erdogan učiniti po dolasku u Sarajevo normalno, prihvatljivo i dešava se uz podršku člana Predsjedništva BiH – ističe Crnadak

Govoreći o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, Crnadak kaže da su oni veoma precizni i jasno kažu da će srpski predstavnici u radu zajedničkih institucija učestvovati samo kada treba da spriječe donošenje neke odluke štetne po Republiku Srpsku, a to ovdje nije slučaj.

– Prema tome, Dodik će danas prekršiti zajednički stav srpskih stranaka u Narodnoj skupštini i nakon današnjeg odlaska u Predsjedništvo BiH SNSD će biti stranka koja je odustala od zaključaka lidera stranaka sa sastanka od 26.jula, kao i od zaključaka Narodne skupštine. I još jednom da ponovim ono što je već više puta rečeno, to nije učinio ni uz kakvu saglasnost opozicije, nego nam je saopštio svoju konačnu odluku. Na to svakako, ima pravo, kao što ima i obavezu da nosi odgovornost za svoje odluke, bez skrivanja iza opozicije – rekao je Crnadak, piše Srpskainfo.